Komemoracija Dušanu Veličkoviću – uspešno branio čast i dostojanstvo novinarske profesije

slikadv

Dušan Veličković uspešno je branio čast i dostojanstvo novinarske profesije, blago i nenametljivo prenosio je znanje i iskustvo, a sa njim se moglo polemisati, ali se nisu mogli dovoditi u pitanje njegova erudicija, spisateljski talenat i veština uređivanja, rečeno je danas na komemoraciji tom nedavno preminulom novinaru i književniku.

 

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željka Bodrožića istakao je da je Veličković svoje znanje delio nenamentljivo, uzdržano i istinski skromno.

 

Dodao je da je Veličković bio svetski čovek koji je obišao Evropu i boravio u Americi vođen prevodilačkim i spisateljskim poslom, i razgovarao sa brojnim književnicima i filozofima koji su obeležili kraj 20. i početak 21. veka.

 

Bodrožić je ocenio da je Veličković svoju afirmaciju doživeo daleko od svoje zemlje „u čijoj je takozvanoj kulturnoj javnosti bio neželjen“.

 

Književnik Igor Marojević istakao je da  u doba masovnog kršenja novinarskog kodeksa i sklandaloznim rijalitija koji su normalizovani forsiraju osobe „mentalnog profila obrnutog trougla koje malo znaju i osećaju, ali veoma mnogo pričaju i imaju stav o svemu“.

 

Dodao je da je Veličković za razliku od takvih osoba bio normalan čovek, mentalno profilisan u skladu sa pravilnim trouglom, „gde se veoma mnogo zna, a malo govori“ i gde se svaki potez promišlja.

 

Marojević je rekao da je Veličković u kratkim razgovorima umeo da pruži veoma mnogo, naglasivši da je bio nekonfliktan i duhovit, i da je umeo da sasluša.

 

Predsednica srpskog PEN-a (Poets, Essayists and Novelists) Vida Ognjenović istakla je da je Veličković bio daleko od toga da svoj rad podešava prema kriterijumima za aplauze i priznanja i da je „njegov lični etalon bi daleko viši“.

 

Naglasila je da je on bio vrhunski obrazovan intelektualac, postojani i dostojanstveni humanista, hrabro na strani demokratskih društvenih načela, koji ništa nije radio paradno i sračunato kako bi u svakoj prilici bio mlako prihvatljiv ili podoban.

 

Ognjenović je ukazala da se Veličković kao novinar služio isključio proverenim činjenicama koje je umeo da višestruko istraži i objavi na pravi način.

Tagovi

Povezani tekstovi