Komemoracija novinaru Denisu Kolundžiji: Posvećeni novinari umiru mladi i to nije fer

Denis Kolundžija, foto: privatna arhiva
Denis Kolundžija, foto: privatna arhiva

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Fondacija “Slavko Ćuruvija” organizovali su danas u Novom Sadu komemoraciju preminulom novinaru Denisu Kolundžiji (1972-2024), na kojoj je rečeno da novinari plaćaju skupu cenu zbog posvećenog bavljenja tom profesijom i da zbog toga umiru mladi.

 

“U poslednjih nekoliko godina ovo je verovatno dvadeseta smrt kolega koji nisu dočekali penziju. Satire nas profesija, umiremo mladi, i to nije fer”, rekao je programski direktor Televizije N1 Igor Božić.

 

Predsednica NDNV-a Ana Lalić rekla je da je Kolundžija u NDNV-u bio svoj na svome i obećala da će njegove kolege dati sve od sebe da vrate profesiji “barem deo pristojnosti i sjaja koji je Denis imao”.

 

“Denis Kolundžija je bio naš drug. Mi smo izgubili druga, a novinarstvo je izgubilo novinara sa velikim N. Pitaj Denisa, zna Denis, vidi sa Denisom, je rečenica koju smo nebrojeno puta izgovorili. Branio je pojedinca, nije se mirio s tim da su institucije ili vladavina prava urušeni”, kazala je Ana Lalić.

 

Novinar Igor Mihaljević rekao je da je Denis Kolundžija “odbio da bude upravnik logora zvanog Republika Srbija”.

 

“On je bio logoraš do kraja koji se borio da pobegne iz njega i da ga oslobodi”, kazao je Mihaljević.

 

Glavni urednik portala Cenzolovka Perica Gunjić rekao je da je Kolundžija “živeo i disao novinarstvo”, id a je bio čovek koji je bio “brižan i prepun ljudskosti, neobičan, poseban, potpuno unikatan”.

 

Novinar Aleksandar Reljić rekao je da novinarstvo nije posao nego život i dodao da o tome svedoči biografija i način života Denisa Kolundžije.

 

Kolundžija je iznenada je umro 21. janura u Novom Sadu u 52. godini života.

 

Pisao je za Autonomiju, VOICE, Cenzolovku, BIRN, Newsweek Srbija, Vreme, Građanski list, Dnevnik, Vojvodinu, Novosadski nedeljnik, Vojvođanski magazin, Kibic fenster, Café Vojvodina, a radio je i na novosadskom IN radiju i u televizijskoj Grinfild produkciji.

 

Pratio je rad Skupštine Vojvodine od 2000. godine i imao blog vojvodjanska.rs posvećen pokrajinskom parlamentu.

 

Autor je knjige „Višestranačka Skupština Vojvodine 1992-2012.“ objavljene oktobra 2012. godine.

 

Iza sebe je ostavio suprugu Kseniju i sina Relju. Ispraćaj Denisa Kolundžije je sutra u 11.15 sati na Novom groblju u Novom Sadu.

 

Izvor: Slavko Ćuruvija Fondacija

 

Tagovi

Povezani tekstovi