Komisija: Kurir tekstovima o Živkoviću prekršio Kodeks

savet-za-stampu

[box align=’box-left’ id=’4736′]

Komisija je, odlučujući o Živkovićevoj žalbi, zaključila da je „Kurir“ tekstovima, objavljenim od 5. do 8. februara, prekršio odredbe Kodeksa novinara koje se odnose na obavezu tačnog, objektivnog i potpunog izveštavanja i pravljenja jasne razlike između činjenica, komentara, pretpostavki i nagađanja.

„List je prekršio i odredbe koje zabranjuju objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina i propisuju obavezu negovanja kulture I etike javne reči“ naveo je Savet.

U obrazloženju Komisija je navela da se Živković žalio zbog tekstova u kojima se naziva „fašistom, „nacistom“, „pobesnelim siledžijom“, „pomahnitalim“, „lažovom“.

Komisija za žalbe odlučila je i da dnevni list „Danas“ nije prekršio Kodeks objavljivanjem komentara „Kad Tanjug zakaže“, kako je to smatrao podnosilac žalbe, agencija Tanjug.

Prema odluci Komisije, portal Telegraf.rs prekrsšo je Kodeks novinara tekstom „Otvarajte oči, kradu gde stignu: Novinarka sprečila pljačku u centru Beograda“, objavljenim 26. januara 2014. godine i objavljivanjem uvredljivih i diskriminatorskih komentarima čitalaca ispod teksta.

„Iako Komisija veruje da namera autora teksta nije bila da stigmatizuje Rome prikazujući ih kao kradljivce, nego da ukaže na pojavu, redakcija je morala da vodi računa o tome da o Romima već postoje brojne predrasude i da ih ovako intonirani tekstovi samo dodatno podstiču“, piše u saopštenju.

Tagovi

Povezani tekstovi