Komitet za zaštitu novinara: Od početka rata Hamasa i Izraela ubijen 21 novinar

komitet za zastitu novinara

Najmanje 21 novinar ubijen je od kada je izbio rat između Hamasa i Izraela, saopštio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ), a preneo Gardijan.

„Više novinara ubijeno je u Gazi u prethodne dve nedelje, nego od 2001. godine na toj teritoriji“, rekao je koordinator programa CPJ za Bliski Istok i Severnu Afriku Sherif Mansour.

 

Prema podacima CPJ-a od 7. oktobra ubijeno je najviše palestinskih novinara, njih 17, tri izraelska i jedan libanski.

 

Među prvima su stradali glavni urednik informativnog portala Al-Khamsa Saeed Al – Taweel, novinar Hisham Alnwajha i fotograf Mohammed Sobh iz novinske agencije Khabar.

 

Prema podacima CPJ njih trojica ubijena su 9. oktobra kada su izraelski avioni bombardovali „područje u kojem se nalazi nekoliko medijskih kuća“, u okrugu Rimal, u zapadnoj Gazi.

 

Dan ranije novinar frilenser Assaad Shamlakh ubijen je zajedno sa devet članova porodice u izraelskom vazdušnom napadu na njihovu kuću u južnom pojasu Gaze, navodi CPJ, a preneo je Gardijan.

 

Predsednica Ženskog novinarskog komiteta i frilenserka Salam Mema pronađena je mrtva 13. oktobra. Njeno telo izvučeno je iz ruševina tri dana nakon što joj je dom pogođen u izraelskom vazdušnom napadu 10. oktobra u severnom Pojasu Gaze, podaci su CPJ-a.

 

Ubijeni izraelski novinari su Shai Regev, urednik zabavne rubrike u novinama na hebrejskom jeziku „Ma’ariv“, dvadesetdvogodišnja Ayelet Arnin, urednica vesti na izraelskom državnom TV kanalu Kan i fotograf Yaniv Zohar iz dnevnih novina na hebrejskom jeziku Israel Hayom.

 

Novinari Regev, Arnin i Zohar ubijeni su u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, piše CPJ.

 

Snimatelj Rojtersa Issam Abdallah poginuo je u Libanu, tokom granatiranja iz pravca Izraela, u blizini granice, navedeno je u tekstu koji je objavio Gardijan.

 

Snimatelj televizije Al–Aqsa, bliske Hamasu, Khalil Abu Aathra ubijen je u vazdušnom napadu u Rafi, u južnom Pojasu Gaze, piše u saopštenju CPJ-a. Takođe, u vazdušnom napadu ubijen je i direktor ove televizije Sameeh Al-Nady.

 

U saopštenju CPJ-a piše da je novinar, administrativni i finansijski menadžer lokalnog medijskog kanala “Palestine Today” Mohammad Balousha ubijen 17. oktobra u izraelskom vazdušnom napadu na naselje Al-Saftawi u Severnoj Gazi.

 

U vazdušnom napadu na severni Pojas Gaze isti dan ubijen je i novinar televizije Al-Aqsa Issam Bhar.

 

Novinar koji je radio za novinske agencije Al-Manara i HQ Abdulhadi Habib ubijen je sa nekoliko članova svoje porodice u raketnom napadu u kom je pogođena njegova kuća u blizini naselja Zeitoun, južno od grada Gaze, piše CPJ.

 

Među poginulima su, kako se navodi u saopštenju CPJ –a i Yousef Maher Dawas, Husam Mubarak, Ahmed Shehab, Mohamed Fayez Abu Matar, Mohammad Al-Salhi, Mohammad Jarghoun, Ibrahim Mohammad Lafi.

 

CPJ je saopštio da ima evidenciju o osam povređenih novinara kao i o troje koji se vode kao nestali ili uhapšeni.

 

Tagovi

Povezani tekstovi