Kon: Bojkot FoNeta i Danasa politizacija

Ovaj bojkot FoNeta, čujem i vidim da se i Danas priključio, to je opet neki način politizacije svega toga“, izjavio je Kon televiziji N1.

On je objasnio da postoji ogroman broj pitanja i da je nemoguće odgovarati na sve.

„Par dana nisam učestvovao, pa i ne znam sad da li je tu bilo nečeg konkretnog, nisam ni video ta pitanja. Znate da je nemoguće odgovoriti na 100 i više pitanja na konferenciji koja traje do sat vremena“, precizirao je Kon.

Ukazujući da pitanja o ponašanju predsednika Srbije u vreme epidemije doživljava kao politizaciju, on je poručio: „To pitajete njega, to nije pitanje za mene“.

Na podsećanje da njegove kolege u Velikoj Britaniji odgovaraju na pitanja o premijeru Borisu Džonsonu, Kon je uzvratio da se on bavi isključivo epidemiologijom.

„Ja to tako doživljavam, zato što pokušavam da se bavim isključivo epidemiologijom“, precizirao je Kon, tvrdeći kako ni sam ne zna kako se našao „u ovoj situaciji“.

„Radeći samo svoj posao, pokušavam da se sklonim od svih drugih ratova, osim od rata prema virusu“, istakao je Kon. Upitan da li je bila odluka struke da se konferencije Kriznog štaba zatvore za novinare i da li je to učinjeno da bi se izbegla neugodna pitanja, on je odgovorio da mu to „nije padalo na pamet“.

Podsetio je da se pojavila priča o tome da je virus ušao u neke redakcije i „više niko nije mogao da tvrdi“ da niko od novinara i snimatelja koji dolaze na konferencije nije zaražen. „Možda s vašeg aspekta ovakve konferencije nemaju smisla. S mog, mislim da se informacija prenosi ako otvoreno odgovaramo na sva pitanja“, ocenio je Kon.

On je napomenuo da neće imati odbojan stav prema „određenom obliku pritiska ili političkog insistiranja na prisutnosti novinara“ i poručio da će „to prihvatiti“. Kon nije isključio mogućnost video konferencija, navodeći da u Kriznom štabu nisu o tome mnogo razmišljali kada su donosili odluku da novinari ne prisustvuju.

Kako je naglasio, „lično nema ništa protiv“ bilo kakvog načina komuniciranja koji je prihvatljiv za obe strane, a da istovremeno čuva zdravlje. Kon nije direktno odgovorio na pitanje N1 da li smatra da ta redakcija vodi kampanju protiv zdravlja, što tvrde tabliodi naklonjeni vlasti. Rekao je da neće iznosti lični stav, ali da je „čuo mnoge stavove koji se podudaraju sa onim što tabloidi prenose“. „Neki utisci organizovanog napada postoje, ali ne preko vaše ili bilo koje televizije, već prvenstveno preko društvenih mreža“, ocenio je Kon.

„Da li to odmah ide na tabloide, da li su oni dali previše veliki značaj svemu tome? Možda sam ja sve to pokrenuo tim pokušajem da se sklonim na određeno vreme, da iz nekih drugih redova budem u svemu ovome“, rekao je Kon. On je ukazao da viđenje tabloida nije njegovo razmišljanje, niti želi da se time bavi i priznao da „to prilično malo i prati“. „Pratim šta se dešava na društvenim mrežama, jer imam utisak da se tu vidi raspoloženje. U jednom trenutku mi se učinilo da je raspoloženje toliko naraslo protiv sprovođenja mera da je bilo pitanje ako je većina protiv – onda to treba jasno i da iskažem“, objasnio je Kon.

„I to je bio taj moj stav da je možda neophodno da se sklonim“, protumačio je Kon svoj status na Fejsbuku, koji je shvaćen kao njegova ostavka u Stručnom timu kriznog štaba. Posle te objave usledio je poziv na razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, od kojih je Kon dobio snažnu podršku. Prema njegovim rečima, u tom razgovoru je poručeno da je neophodno da ostanemo zajedno do kraja. On misli da je „moguće da i sam greši“ i navodi da mu mnogi kažu kako je u ovoj situaciji nemoguće ostati neutralan.

„Mnogi će moje podržavanje mera pripisati podršci nekoj opciji. Ja sam sarađivao sa svakom vlašću, ja sam uvek uz vlast zbog same prirode ovog posla“, predočio je Kon.

On je naglasio da nije vreme za zloupotrebe ovakve situacije, jer imamo „jasnog zajedničkog neprijatelja i moramo njime da se bavimo“. „Ako se poteže pitanje vladajuće strukture, potežite, nemam ništa protiv toga. Sigurno će to doći na red“, zaključio je Kon.

FoNet je odbacio optužbe Predraga Kona precizirajući da se ovde ne radi ni o politizaciji ali ni o bojkotu konferencija stručnog tima.

Tagovi

Povezani tekstovi