Konkordia za najviši nivo tolerancije

Obrazlažući odluku žirija, profesor Johan Fric je naveo i razloge po čemu se i naš list razlikuje od drugih na lokalnom tržištu: osnovala ga je i danas ga poseduje grupa novinara, politički je dnevnik, ali ne i zavisan od političara, ne kontroliše ga ili na njega ne utiče nijedna interesna grupa, otvoren je i posvećen jedino profesiji i njenim najvažnijim ciljevima. Fric je podsetio i na gotovo jedanaestogodišnju istoriju našeg lista navodeći mnoge teškoće s kojima smo se suočavali u prošlosti.
– Čak i u Srbiji nakon oktobra 2000. godine Danas je ostao jedini ozbiljan dnevni list i nastavio je da čitaocima obezbeđuje slobodne i nezavisne novosti povinujući se svojim ciljevima – pluralizmu i dijalogu, zaštiti osnovnih ljudskih prava uključujući i prava manjina, negujući najviši nivo tolerancije u srpskom društvu, principe i vrednosti demokratije i čuvajući slobodu govora i izražavanja – rekao je Fric.
U ime Danasa, na nagradi su zahvalili Radomir Ličina, član Upravnog odbora i jedan od osnivača Danasa i Nataša Bogović, urednica deska i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika. Ličina je naveo da je važnost nagrade upravo u tome što dolazi od kolega novinara, dok se Bogovićeva zahvalila svima koji su proteklih 11 godina na bilo koji način doprineli svakodnevnom stresu i magiji izlaska novina.
Nagrada se dodeljuje u dve kategorije – u oblasti ljudskih prava, koja se pre svega odnosi na Austriju i koju je ove godine dobio Burkhard Bišof i za slobodu štampe, koja obuhvata širi region čiji je laureat Danas. Nagradu za životno delo dobio je novinar i publicista Peter Flora.
Nagrade za slobodu štampe s prostora bivše Jugoslavije dosad su dobili Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) 1999. i Željko Kopanja, prvi čovek Nezavisnih novina iz Banjaluke, 2001. Među dobitnicima počasnih nagrada nalaze se i bivši predsednik Češke Republike Vaclav Havel i doskorašnji direktor Međunarodnog instituta za štampu (IPI) Johan Fric.


R. D.

Tagovi

Povezani tekstovi