Konkurs za direktora RTV: Dalje idu, dalje idu… Dvožak, Marković, Brkljač i Stajšić

rtv-logotip-281x281_281x281

Iako RTV nema generalnog direktora već više od 25 meseci, malo je onih koji su spremni da se klade na pozitivan ishod sednice zakazane za 23. avgust, kada bi Upravni odbor RTV, drugi put ove godine, trebalo da odlučuje o novom direktoru, ovog puta između četvoro kandidata. Član UO RTV kaže za Cenzolovku da mu i dalje nije poznato ni zbog čega direktor nije izabran na prethodnom konkursu.

 

 

 

Četvoro od sedmoro prijavljenih na konkursu za generalnog direktora Radio-televizije Vojvodine ispunjava formalne uslove da uđu u uži izbor, preporuka je Komisije za razmatranje i pripremu dokumentacije po sprovedenom konkursu za imenovanje na čelnu funkciju RTV upućena članovima Upravnog odbora te medijske kuće.

 

Prema nezvaničnim saznanjima Cenzolovke, po toj preporuci Upravni odbor RTV odlučivaće, najverovatnije 23. avgusta, o prijavama Željka DvožakaBudimira MarkovićaTanje Brkljač i Stanimira Stajšića. Svo četvoro biće pozvani da pred članovima UO RTV usmeno i ukratko predstave program rada i upravljanja RTV-om, koji je inače obavezna stavka u konkursnoj prijavi.

 

Ni ovaj put „trijažu” komisije nisu prošli Dragan Guzijan i Slobodan MojakBranko Paravinja je treći prijavljeni koji, prema mišljenju petočlane komisije Upravnog odbora, ne ispunjava uslove da se nađe u užem izboru za generalnog direktora.

Upravni odbor „na mukama

 

 

Pred Upravnim odborom će se, tako, uskoro ponovo naći Dvožak, nekadašnji čelnik Opštine Kula, a trenutno službenik u Pokrajinskoj vladi, i Marković, penzionisani radnik RTV, u kojem je svojevremeno bio, pored ostalog, i šef Centra informativnog programa RTV. I dok „zeleno svetlo” od komisije za njihove prijave nije nijednog trenutka dovođeno u pitanje, budući da su na prethodnom konkursu uspešno prošli kvalifikacije, ostaje pitanje kako će ovog puta njih dvojica proći novo glasanje u Upravnom odboru.

 

Na sednici UO RTV 20. juna, naime, nijedan od njih dvojice nije dobio ni izbliza potreban broj glasova (najmanje šest) da bi bio zaseo u fotelju generalnog direktora: zapisnik sa te sednice, koji je dostavljen Cenzolovki, pokazuje da je Dvožak imao dva glasa „za” i sedam „protiv“, dok je za Markovića glasao jedan član, jedan je bio uzdržan, a sedmoro je bilo protiv njegovog imenovanja.

 

Sa takvim ishodom glasanja neminovno je bilo da RTV nastavi funkcionisanje u ve-de stanju, koje traje od jula prošle godine: kao v. d. generalnog direktora ostao je Jožef Klem, iako je prethodno podneo ostavku na to mesto, a onda ju je, baš u danu kada je UO odlučivao o (ne)izboru novog direktora, ipak povukao.

 

U drugom ovogodišnjem pokušaju da kroz javni konkurs pokrajinski javni servis, nakon više od dve godine, konačno dobije generalnog direktora, Upravni odbor imaće malo veći izbor – razmatraće i kandidaturu nekadašnje novinarke i urednice ondašnje TV Novi Sad Tanje Brikljač, kao i trenutno zaposlenog u RTV Stanimira Stajšića.

 

Brkljač je nakon odlaska sa novosadske televizije bila savetnica za medije Nenada Čanka, dok je ovaj bio predsednik Skupštine AP Vojvodine, a nakon 2004. prelazi u Studio Moderna (svima poznat po Top Shopu), čiji je suosnivač bio njen bivši suprug Branimir Bane Brkljač, gde je (bila) šefica produkcije.

 

Stanimir Stajšić, jedno od najvećih iznenađenja na konkursu, u RTV trenutno obavlja funkciju zamenika direktora Poslovne jedinice „Podrška poslovanju”.

ČLAN UO: DIREKTORA SAD MORAMO DA IZABEREMO, MAKAR NAJMANJE LOŠEG KANDIDATA

 

 

Da li će Upravni odbor, među četvoro zvaničnih kandidata, možebiti iduće srede, izabrati novog generalnog direktora/direktorku RTV, spada u kategoriju „pitanja od milion dolara“.

 

Možda čak i „vrednije” od tog je pitanja je – da li članovi UO RTV uopšte žele da okončaju agoniju u kojoj se RTV, ne samo zbog „obezglavljenosti“, nalazi već duže vreme.

 

Jedan od članova UO RTV – tek drugi član upravljačkog organa RTV koji je u poslednjih sedam godina pristao da govori za Cenzolovku! – smatra da bi ovaj put „kao na izborima” UO RTV trebalo da izabere „makar najmanje lošeg kandidata“.

 

Krajnje je vreme da se to pitanje reši, navodi naš izvor.

 

„Na prethodnom izjašnjavanju o kandidatima za generalnog direktora niko nije obrazložio svoju odluku, pogotovo oni koji su glasali protivi ponuđenih kandidata. Sad nekako smatram da bi svoj stav svaki član Upravnog odbora morao da iznese, svejedno da li glasa ’za’ ili ’protiv’, jer je sadašnje stanje u RTV, i finansijsko, i kadrovsko, i programsko, i svako drugo, čak i na kratke staze, loše i neodrživo. Rešavanje tih problema dobro bi bilo započeti izborom novog direktora“, naveo je sagovornik Cenzolovke, koji je tražio da mu ne navodimo ime kako bi otvoreno mogao da pruži (delimičan) uvid u rad Upravnog odbora.

 

Ukoliko 23. avgusta bude održana sednica UO RTV, to bi bilo svega tri nedelje nakon završenog konkursa. Prethodni put Upravni odbor je o kandidatima za generalnog direktora raspravljao čak dva i po meseca nakon što je okončan konkurs.

 

Sagovornik Cenzolovke odbacuje tvrdnje „da UO nije bilo stalo do izbora direktora” i objašnjava da predsednik UO nije sazivao sednice zbog zdravstvenih problema. Poslovnik o radu UO predviđa da sednice saziva predsednik UO ili član kog predsednik ovlasti, pa ostaje nejasno zašto se nije pribeglo drugoj opciji. Inače, UO RTV, za razliku od kolega u RTS, nema zamenika predsednika Upravnog odbora.

 

Član UO RTV tvrdi i da ne zna zbog čega je vest o sednici tog tela posle nekoliko sati skinuta sa sajta pokrajinskog javnog servisa, niti može da pretpostavi „ko je to tražio“.

 

„Vest je skinuta, ali su odluke UO i dalje bile na snazi, sve do sutradan“, napomenuo je naš sagovornik.

Skandalozni prvi konkurs

 

Prvi konkurs (trajao od 1. februara do 3. aprila) nije samo obeležio Upravni odbor svojom mudrom odlukom da je za RTV i dalje bolje da nema generalnog direktora nego da takvog izabere među dvojicom kandidata koji ispunjavaju sve uslove.

 

Upravni odbor, u situaciji kad kuća, ne baš na veliko iznenađenje, nije dobila novog generalnog direktora, najpre konstatuje ostavku Jožefa Klema (podnetu još 2. juna) i imenuje Sanju Jašarević Kužić za novog v. d. generalnog direktora. Donosi se odluka o raspisivanju novog konkursa i u toj odluci, pokazuje zapisnik sa te sednice, rok za prijavljivanje isprva je bio 60 dana, da bi naknadno taj rok bio prepolovljen.

 

Sve ove odluke predočavaju se javnosti, RTV to saopštenje, normalno, objavljuje na svom sajtu. Međutim, u satima nakon sednice dešava se nešto čudno, a to se videlo po tome što je vest sa sednice UO nekoliko sati kasnije skinuta sa sajta, što su učinili još neki mediji.

 

Ispostavilo se da su članovi Upravnog odbora dockan obavešteni da je, istog dana kad je održana sednica, u pisarnici RTV – koja se, uzgred, nalazi u prizemlju zgrade u kojoj svoje sednice održava Upravni odbor – zavedena povučena ostavka Jožefa Klema. Predsednik UO Marko Ćalić, kud će šta će, za naredni dan saziva elektronsku sednicu na kojoj se stavlja van snage Klemovu ostavku, a onda i, sasvim logično, onu o imenovanju novog v. d. direktora.

 

Utisak o predivno sprovedenom prvom konkursu pojačava i činjenica da je odluka „trijažne” komisije o jednom kandidatu – završila na sudu. Sud je, naime, adresa za prigovore na odluku te komisije, i to je upravo ono što je učinio, kako nam je potvrdio, Dragan Guzijan, jedan od trojice prijavljenih koje je komisija otpisala jer, kako šturo stoji u njihovom izveštaju, nijedan od njih „ne ispunjava uslov u pogledu radnog iskustva na rukovodećim poslovima u trajanju od najmanje 10 godina“.

Čak dva dana za odluku?!

 

Dotična komisija, čiji članovi nisu poznati javnosti, u ovom krugu još više je „zablistala“, pošto joj je za utvrđivanje valjanosti prijava na konkurs bilo potrebno, kako Cenzolovka nezvanično saznaje, čak dva dana! Nije jasno zašto im je toliko bilo potrebno za posao koji podrazumeva tek utvrđivanje koje prijave – od sedam (!) pristiglih u konkursnom roku (do 1. avgusta) – sadrže sve tražene potvrde i druga dokumenta.

 

Nije poznat ni razlog za ponovno odbijanje Mojaka i Guzijana, tim pre jer su obojica ranije potvrdili za Cenzolovku da su za novi konkurs dostavili dodatnu dokumentaciju.

 

„Prigovor koji sam uputio na odluku komisije odnosi se na neuvažavanje dokumentacije koja je priložena od strane televizija koje su davno ugašene, a u kojima sam bio rukovodilac“, izjavio je za Cenzolovku Dragan Guzijan, autor i reditelj, nekadašnji zamenik generalnog direktora i izvršni direktor RTV.

 

Guzijan, koji je tokom karijere vodio televizije poput NS plus, RTV Politika, YU info, Super TV, a navodi i da je pokrenuo veći broj manjih televizija po Vojvodini, za novi je konkurs dokumentaciju dopunio potvrdama s drugih televizija u kojima je bio na rukovodećim mestima.

 

Ni Zoran Cvetković, reditelj na RTV, takođe nije prošao „trijažu” na prethodnom konkursu i to zbog, dabome, nedovoljnog staža na rukovodećim mestima, iako je pre tri godine UO RTS, za potrebe konkursa za generalnog direktora nacionalnog javnog servisa, utvrdio da ispunjava sve uslove za imenovanje. Pa i onaj o stažu na rukovodećim mestima, pošto je to takođe bio jedan od uslova za izbor generalnog direktora RTS-a (konkursni uslovi za čelne ljude javnih servisa gotovo su identični).

Tagovi

Povezani tekstovi