„Konkurs za spas Politike“

Smene i imenovanja glavnih i odgovornih urednika svih izdanja „Politika, novine i magazini“ u isključivoj su nadležnosti generalnog direktora tog preduzeća Srđana Janjićijevića i njegovog zamenika, rekao je Marković gostujući u „Utisku nedelje“ na TV B92.


On je ponovio i da UO „Politike AD“ nije prihvatio inicijativu rukovodstva „Politike, novina i magazina“ o smeni glavne i odgovorne urednice lista „Politika“ Ljiljane Smajlović, već je umesto toga inicirao da se za to mesto raspiše javni konkurs, uz izjašnjavanje redakcije.


Marković je rekao da je UO „Politike AD“ za iniciranje smene Ljiljane Smajlović bio pod pritiskom, kako rukovodstva kompanije, tako i triju sindikata „Politike“, Aktiva novinara i malih akcionara.


Prema njegovim rečima, glavna rasprava na toj sednici UO bila je vezana za finasijsko poslovanje preduzeća „Politika AD“ koje je, kako je rekao, strašno.


„To preduzeće deluje kao neko ko je krenuo ka ambisu i samo mu fali još četiri koraka da se tamo i nađe“, rekao je Marković i naveo da je za opstanak lista neophodan minimalni tiraž od 110.000 primeraka, a da „Politika“ sada ima 75.000.


Zato je, kazao je on, prva mera UO bila da se raspiše konkurs za generalnog direktora „Politike AD“.


Upitana šta je sporno u tome što će sa mesta glavnog urednika otići na način na koji je i došla, Ljiljana Smajlović je u istoj emisiji kazala da u tome ne vidi ništa loše, ali da joj se čini da bi, kako je rekla, bio red da se, ipak, objasni šta će se dogoditi sa postojećim glavnim urednikom.


„Volela bih da se to ne radi bez obrazloženja. Volela bih da mi neko kaže šta je to što nije valjalo u mojoj uređivačkoj politici. To je važno ne samo zbog lista, već i zbog novinara“, rekla je Smajlovićeva.


Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko je govoreći kao, kako je rekla, neko ko ne zna sve činjenice, rekla da je svaka smena legitimna i da predstavlja demokratsko pravo nakon svake partijske promene u vrhu vlasti.


Ista matrica primenjena je i kod smene glavnog i odgovornog urednika Milana Mišića pre tri godine, podsetila je ona.

Tagovi

Povezani tekstovi