„Korak napred ili nazad u oblasti slobode medija i bezbednosti novinara – izveštaji i realnost“

nuns logo1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u utorak, 25. oktobra 2022., u 11h, predstaviće  alternativni izveštaj o sprovođenju revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 u delu koji se tiče  zaštite novinara i medijskog zakonodavstva, a u okviru poglavlja 3.3 Sloboda izražavanja i sloboda  i pluralizam medija. Tom prilikom želimo i da upoznamo publiku sa najnovijim kvantitativnim  vrednostima po pitanju bezbednosti novinara kroz Indeks bezbednosti novinara za 2021. godinu. 

U alternativnom izveštaju, NUNS je analizirao pojedine aktivnosti predviđene revidiranim Akcionim  planom za Poglavlje 23 i Izveštaj o sprovođenju revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23, koji  obuhvataju sledeće oblasti:

 

  • Bezbednost novinara
  • Sprovođenje Medijske strategije
  • Implementacija medijskih zakona

 

Najnoviji izveštaj Indeks bezbednosti novinara za 2021. godinu daće nam odgovore da li smo i za  koliko napredovali u oblasti zakonodavnog okvira, prevencije, procesuiranja i stvarne bezbednosti  novinara, i kako se kotiramo po ovim pitanjima na Zapadnom Balkanu.

 

KO:

Marija Babić – pravnica i istraživačica NUNS-a

Rade Đurić – pravnik i istraživač NUNS-a

Željko Bodoržić – predsednik NUNS-a, domaćin i moderator događaja

 

KADA: Utorak, 25. oktobar 2022. godine, 11.00 h

 

GDE: Prostor Miljenko Dereta u Beogradu, ul. Dobračina 55. Događaj je hibridnog karaktera. Ukoliko  želite da događaj pratite onlajn, možete mu pristupiti na ovom linku.

 

KONTAKT: Za dodatne informacije i prijave prisustva možete kontaktirati koordinatorku Anku  Kovačević na broj telefona 011 3343 255 ili mejlom: anka.kovacevic@nuns.rs.

Alternativni izveštaj o sprovođenju revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 je nastao je u okviru projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ koji NUNS realizuje u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i uz podršku Švedske. Izradu publikacije Indeks bezbednosti novinara podržale su Evropska unija i organizacija Civil Rights Defenders. Sadržaj obe publikacije predstavlja odgovornost NUNS-a i ne predstavlja nužno stavove Švedske, Beogradske otvorene škole, Evropske unije, ni organizacije Civil Rights Defenders.

 

Tagovi

Povezani tekstovi