Korhec: Nacionalni savet pritiska medije, novinari se ne bune

koherc

[box align=’box-left’ id=’7334′]

Korhec je u intervjuu za nedeljnik na mađarskom jeziku „Porodični krug“ (Čaladi ker) rekao da on nije vršio pritisak na medije, ali su „po svemu sudeći“ to činili „drugi“.

„Mediji i novinari se baš i nisu bunili protiv toga“, rekao je Korhec.

Po njegovim rečima, većina zaposlenih u listovima „Mađar so“ i „Het Nap“, kao i na Radio-televiziji „Panon“ „prihvata ovakvo stanje iz ovog ili onog razloga“.

On je ocenio da se stanje u medijima na mađarskom ne može posmatrati odvojeno od opšteg stanja medija na srpskom jeziku.

„Želeo bih da Mađar So ili RTV Panon otvore prozor ka javnosti gde bi se mogli ukrštati argumenti“, kazao je Korhec.

U vezi sa smenjivanjem Čabe Presburgera sa pozicije glavnog urednika lista „Mađar so“ 2011. godine, on je rekao da je „na osnovu činjenica“ bio uveren u to da je Presburger činio „krupne greške“.

„Ali nisam mislio da njega po svaku cenu treba udaljiti“, rekao je Korhec.

Dodao je da nema ambiciju da bude predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), jer nikada nije ni bio član te partije, ali je ocenio da je unutar stranke potrebno pokrenuti dijalog, između ostalog i o tome koliko je u SVM prisutan autoritarni princip.

Korhec je ocenio da su SVM i Nacionalni savet Mađara u sukobu s mladim intelektualcima, i dodao da je u Nacionalnom savetu mnogo manje intelektualaca i univerzitetskih profesora, nego što je ih je bilo ranije.

Tagovi

Povezani tekstovi