Korisnici TikToka bi uskoro mogli da saznaju kako aplikacija koristi njihove podatke da bi ih kontrolisala

slika: canva
slika: canva

Nemački projekat DataSkop ispitaće TikTokov alat za preporuku videa „Za vas“. DataSkop je zato pozvao korisnike platforme u vlasništvu kineske kompanije ByteDance da dostave svoje lične podatke kako bi mogla da napravi tačnu sliku o tome kako se njima manipuliše.

 

Korisnici TikToka imaju rok do kraja marta da doniraju svoje lične podatke projektu DataSkop. „Analizom ovih podataka, dobićemo dublji uvid u to kako funkcioniše sistem preporuka platforme“, rekao je DataSkop.

 

DataSkop se nada da će informacije koje prikuplja koristiti za praćenje popularne platforme koju koristi više od milijardu ljudi, odnosno jedna osmina svetske populacije, i da dobije uvid u “trendove i niše” koje promoviše.

 

Izvršni direktor TikToka Šou Zi Čju trebalo bi da svedoči pred američkim Kongresom 23. marta, u zemlji u kojoj se često pominje zabrana TikToka. U decembru je administracija Predstavničkog doma američkog Kongresa obavestila sve zaposlene i poslanike da će aplikacija TikTok biti zabranjena na svim službenim uređajima jer predstavlja rizik za Kongres zato što „aktivno prikuplja“ biometrijske podatke i druge osetljive korisničke informacije. TikTok je odbacio ove tvrdnje, nazvavši ih „netačnim“.

 

Direktor FBI Kristofer Rej je rekao da upotreba TikToka predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti i da bi kineska vlada mogla da koristi TikTok za „operacije uticaja“ ili za kompromitovanje uređaja.

 

DataSkop je zajednički istraživački projekat sa sedištem u Nemačkoj u kome učestvuju AlgorithmWatch, Evropska Nova škola za digitalne studije, Univerzitet primenjenih nauka i neprofitna organizacija za medijsko obrazovanje Mediale Pfade. Finansira ga nemačko Savezno ministarstvo za obrazovanje i istraživanje.

Tagovi

Povezani tekstovi