Kostić: Država će izgubiti spor s Karićevom televizijom

Umesto planirane dve kratke sednice i brzog izglasavanja nekoliko zakonskih predloga, sednica Odbora za kulturu i informisanje, na kojoj je razmatrano o amandmanima na ovaj zakonski predlog, podigla je prašinu zbog tvrdnji članice Odbora i samostalne poslanice Blagice Kostić da je sednica održana tajno.
Blagica Kostić, koja se protivi i oštro kritikuje usvojene izmene Zakona o radiodifuziji, izjavila je juče novinarima da nije pozvana na sednicu Odbora koja nije sazvana na zakonit način, te je odluke nazvala falsifikatom. „Očekujem od stručne javnosti i međunarodnih institucija da reaguju kako bi ovaj zakon bio što pre ukinut“, rekla je Kostić koja je primetila da je vrlo čudno što je Odbor u pola 11 kada je raspravljao o amandmanima imao kvorum, a u podne, kada je trebalo da bude podnet izveštaj Saveta


RRA, nije bilo dovoljnog broja članova. Izmene Zakona o radiodifuziji su, smatra ona, neprihvatljive i usvojene na štetu profesije i građana Srbije. Primećujući da je šokirana što se ovako nešto dešava u Skupštini posle 5. oktobra, Kostić je zaključila da je Skupština uvučena u spor Saveta RRA i BK telekoma koji će država sigurno izgubiti. „To znači da će građani Srbije sutra Kariću plaćati odštetu“, upozorila je ona.


Ni član Odbora iz SPS Rajko Baralić nije zadovoljan načinom usvajanja izmena Zakona, mada je on jedan od predlagača. „Blanko sam potpisao predlog izmena, ali ne želim da se ova stvar dalje politizuje“, izjavio je Baralić novinarima. Aludirajući na to što predsednik Odbora Aleksandar Lazarević (G17 Plus) nije potpisao predložene izmene, Baralić je rekao da o tome očigledno nije postignuta saglasnost unutar vladajuće koalicije.


Član Odbora Vukosav Tomašević (DSS) demantovao je tvrdnje Blagice Kostić i kaže da je sednica Odbora na kojoj su razmatrani amandmani sazvana prema Poslovniku. „Na kraju prekjučerašnje sednice koja je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, a izgubili smo kvorum zbog toga što je Blagica ustala i otišla, dogovorili smo se da sednicu nastavimo ujutru. Ovo, znači, nije nova već nastavak prethodne sednice. Zato obaveštenje o održavanju nije okačeno na oglasnu tablu, a zašto Blagica nije obaveštena o sednici ne znam“, rekao je Tomašević koji je prisustvovao i drugoj sednici Odbora koja nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na pitanje zbog čega nije bilo kvoruma za drugu sednicu, Tomašević je odgovorio da ne zna zašto neke njegove kolege nisu došle.
Komentarišući tvrdnje Blagice Kostić Miloljub Albijanić (G17 Plus) je zaključio da „oni koji su na platnom spisku Bogoljuba Karića pokušavaju na razne načine da vrše opstrukciju“.
Skupština je juče izglasala izmene ovog zakona, uz prihvatanje tri amandmana, dva Albijanićeva i jedan samog Odbora za kulturu i informisanje. Prihvaćenim amandmanima Albijanića rok za početak rada TV stanica u osnivanju koje su dobile nacionalne frekvencije iznosi 90 dana, a za svaku promenu vlasničke strukture imalac dozvole mora da pribavi prethodnu saglasnost RRA. Amandmanom Odbora za kulturu i informisanje precizira se postupak prinudnog izvršenja odluka Saveta RRA o zabrani emitovanja programa.
Na dnevnom redu pete vanredne sednice koja je počela odmah po izglasavanju tačaka sa četvrte sednice našle su se samo dve tačke Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o Policijskoj akademiji i o ratifikaciji Sporazuma između Republike Srbije i Republike Crne Gore o regulisanju članstva u međunarodnim finansijskim organizacijama i razgraničenju finansijskih prava i obaveza.
Prestankom važenja Zakona o Policijskoj akademiji, prema rečima ministra Dragana Jočića, biće omogućeno da stupi na snagu odluka Vlade o osnivanju Kriminalističko-policijske akademije koja treba da objedini ranije Policijsku akademiju i Višu školu unutrašnjih poslova. Jočić je hitnost zakona obrazložio početkom nove školske godine i činjenicom da će Viša škola unutrašnjih poslova prestati da radi 10. septembra. On je rekao da su „razlozi za spajanje dve ustanove visokog policijskog obrazovanja u težnji da se uspostavi racionalniji i jeftiniji sistem obrazovanja za potrebe policije“.
Obrazlažući Sporazum između Republike Srbije i Republike Crne Gore o regulisanju članstva u međunarodnim finansijskim organizacijama i razgraničenju finansijskih prava i obaveza, ministar finansija Mlađan Dinkić je podsetio da je crnogorska skupština već ratifikovala ovaj dogovor. Suština sporazuma je, naveo je Dinkić, da Srbija nasleđuje članstvo u finansijskim institucijama uz kvote koje su pripadale SCG, a Crna Gora mora da traži učlanjenje. Dve republike su se ovim sporazumom dogovorile o podeli deviznih i zlatnih rezervi nekadašnje SFRJ i dugova.


S. Biševac

Tagovi

Povezani tekstovi