Kovačević: Ceo Šabac priča, a tužilaštvo i policija ćute o poternici

Foto: Lična arhiva
Foto: Lična arhiva

Urednica Podrinskih Isidora Kovačević, koja je bila na meti poternice lepljene po Šapcu 17. decembra, sumnja da će se ikad saznati ko stoji iza te hajke na nju, advokata Mijailovića i maloletnog V. A. Kaže da ceo Šabac priča koja je štamparija štampala plakate, ko je to organizovao i distribuirao, da niko to nije demantovao, ali policija ćuti

„Sutra se navršava 40 dana otkad su osvanule poternice u Šapcu. Niko nije saslušan, ‘nepoznati’ su nalogodavci, organizatori, distributeri. Srećno nam nezavisno pravosuđe.“

 

Ovim tvitom oglasila se pre nekoliko dana Isidora Kovačević, urednica Podrinskih, čije je lice 17. decembra osvanulo na poternicama kojima je oblepljen čitav Šabac.

 

Na plakatima su se, pored urednice Podrinskih, našli i advokat Aleksandar Mijailović, kao i maloletni V. A. Kovačević je na poternici označena kao „medijski pokrovitelj batinaša“.

 

Isidora Kovačević nijednog momenta nije imala dilemu da je akcija oblepljivanja grada bila povezana sa ekološkim protestima koji su se tih dana organizovali, a da se ona na tom plakatu našla jer je sa tih protesta izveštavala.

 

Slučaj je istog dana prijavljen policiji. U ponedeljak, 20. decembra, Isidora je dala izjavu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu. Od tada do danas ni tužilaštvo ni policija nisu se javno oglašavali.

 

Kovačević: Niko me nije pozvao

 

„Do sada me apsolutno niko nije pozvao ni iz tužilaštva ni iz policije. Ne znam ni šta da očekujem, ni kakva je dalja procedura. Meni to niko nije objasnio“, kaže Isidora Kovačević i dodaje da ni od policije, ni od tužilaštva nije dobila čak ni uputstvo koja saznanja u vezi sa slučajem može da iznosi u javnost, a koja ne.

 

Iz svojih izvora je saznala da je policija uzimala otiske i našla jedno lice, odnosno da su ga putem otisaka identifikovali.

 

„U ponedeljak će biti tri nedelje kako sam zvala tužiteljku koja mi je rekla da je upravo tog dana trebalo da bude saslušano jedno lice. Međutim, davanje izjave je odloženo jer se ta osoba javila i rekla da ima povišenu telesnu temperaturu. Tužiteljka mi je rekla da će me nazvati nakon što uzme izjavu od te osobe, ali još uvek me niko nije pozvao“, kaže Isidora Kovačević i dodaje da na osnovu toga pretpostavlja kako ta osoba još uvek nije dala izjavu.

 

Do sada me apsolutno niko nije pozvao ni iz tužilaštva ni iz policije. Ne znam ni šta da očekujem, ni kakva je dalja procedura. Meni to niko nije objasnio (Isidora Kovačević)

 

Ona, iz onog kako se ovaj slučaj do sada razvijao, sumnja da će se ikada saznati ko je Šabac oblepio plakatima, ko ih je štampao i, pre svega, ko je organizovao tu akciju.

 

„Ono čega se ja bojim jeste da niko neće snositi odgovornost za ovo što je urađeno maloletnom detetu, advokatu i meni. Neverovatno je da pored svih sigurnosnih kamera koje imamo u gradu – sve te prodavnice, lokali, menjačnice gde je lepljeno imaju sigurnosne kamere – a niko nije pogledao snimke. Ceo centar grada je bio oblepljen, a do sada je pronađena samo jedna osoba, koja pritom još uvek nije saslušana. Nemoguće je da je to jedna osoba uradila. Iako ceo Šabac priča i koja je štamparija štampala plakate i ko je to organizovao i distribuirao, niko ništa nije demantovao, a policija ćuti“, kaže Kovačević.

 

Cenzolovka je od Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu tražila odgovore na pitanja kada je otvoren predmet, na koji način je kvalifikovano delo učinjeno protiv Isidore Kovačeviću, u kojoj fazi se nalazi postupak i koje je radnje do sada preduzelo OJT u Šapcu radi otkrivanja počinilaca.

 

Od portparola OJT u Šapcu Aleksandra Protića stigao je sledeći odgovor:

 

„Povodom vaše molbe od 27.01.2022. godine, obaveštavam Vas da su Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu dostavljeni akti od strane PU u Šapcu i neposredno je podneta krivična prijava od strane fizičkog lica, a u vezi događaja od 17.12.2021. godine. Po napred navedenim aktima, ovo tužilaštvo postupa i preduzima radnje iz svoje nadležnosti, poštujući rokove predviđene zakonskim i drugim važećim propisima.“

 

Hitno postupanje zbog pretnji novinarima?

 

Prema opšteobaveznom uputstvu Republičkog javnog tužilaštva, svim javnim tužilaštvima u Srbiji naloženo je hitno postupanje u slučajevima krivičnih dela koja su izvršena na štetu lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, kada su ona u vezi sa poslovima koje obavljaju.

 

Jedna od odredaba ovog uputstva nalaže i da tužilaštva vode posebnu evidenciju o ovim slučajevima.

 

Prema opšteobaveznom uputstvu RJT, svim javnim tužilaštvima u Srbiji naloženo je hitno postupanje u slučajevima krivičnih dela koja su izvršena na štetu lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja

 

Među slučajevima pobrojanim u izveštaju Republičkog javnog tužilaštva Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara o toku predmeta i postupanju javnih tužilaštava u vezi sa krivičnim delima izvršenim na štetu bezbednosti novinara u periodu od 1. januara do 24. decembra 2021. godine, nalazi se i slučaj Isidore Kovačević.

 

U ovom izveštaju navodi se da je za slučaj nadležno Osnovno javno tužilaštvo u Šapcu, da je postupak u toku, ta da je do sada „upućen zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja“.

 

Lepljenje poternica na kojima se, između ostalih, nalazi i fotografija Isidore Kovačević, inicijalno je kvalifikovano kao krivično delo ugrožavanja sigurnosti (čl. 138 st. 3 KZ).

 

Za to krivično delo zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina. Hoće li uopšte iko biti kažnjen za ugrožavanje sigurnosti novinarke Isidore Kovačević i kada, ostaje da se vidi. Ona kaže da sumnja da će se to ikada desiti.

Tagovi

Povezani tekstovi