Kragujevac, odbornicima uručeno pismo novinara

„Tražimo od vas da se suprostavite samovolji gradonačelnika Radomira Nikolića i da se, ispoljavajući svoj lični integritet, ogradite od njegove autistične politike i njegovog nerazumevanja medija kao nosilaca reagovanja na dobre i loše strane javnih politika“, navodi se u pismu koje je potpisalo 26 novinara.

U pismu se od odbornika zahteva da, u skladu sa zakonom, koji grad Kragujevac obavezuje na sufinasiranje javnog interesa u medijima, Skupština grada počne da ispunjava tu obavezu.

„Tražimo od vas da definišete u budžetu sredstva namenjena za raspisivanje konkursa za sufinansiranje javnog interesa u medijima i da obavežete izvršnu vlast da, bez izgovora, to i učini, odnosno da tražite njenu odgovornost ukoliko i petu godinu zaredom ne sprovede Zakon samo zato što animozitetnom gradonačelniku ne pada na pamet da daje pare“, navodi se u pismu.

Odbornici se podsećaju na medijsku istorije grada, koja datira još od 1834. godine kada su u Kragujevcu štampane prve „Novine srbske“, kao i na činjenicu da u 21. veku, već deset godina, u „finansijskom beznađu“ ipak opstaju „Kragujevačke novine“, više radio stanica i informativnih portala.

Odbornicima se, između ostalog, preporučuje da uporede sadržaje tih medija sa sadržajima medija koji „uživaju neupitnu podršku, uključujući i finansijsku, predsednika Republike i državnog vrha Srbije“ i sami izvuku zaključke o njihovom kvalitetu, kao i da se shodno svojoj javnoj funkciji odnose prema predočenim problemima.

Tagovi

Povezani tekstovi