Kragujevačke novine u blokadi, za medijski krah u tom gradu krive Nikolića

U Kragujevačkim novinama su donedavno uspevali da isplaćuju potraživanja štampariji i za komunalne usluge. Prihodi od marketinga su minimalni jer oglašivače reklama u nedeljniku, na kraju, skupo košta, jer slovi za opozicioni medij, ističe glavni urednik.

„Finansijska situacija ne može da se popravi. Ona pre svega proističe iz činjenice da Grad Kragujevac već pet godina, od kada važi novi Zakon o javnom informisanju i medijima, nije raspisao ni jedan jedini konkurs za sufinansiranje medijskih projekata. Tako da ni ove novine ni svi ostali mediji u Kragujevcu, osim Radio televizije Kragujevac koja radi kao državno preduzeće, nisu imali ni šansu da  konkurišu, pa naravno ni da dobiju ni dinar iz budžeta“, navodi Miroslav Jovanović, glavni i odgovorni urednik Kragujevačkih novina.

Direktorka „Kragujevačkih“ naglašava da dok je njima račun u blokadi dva meseca, opštinska televizija protivzakonito dobija milione mesečno od lokalne samouprave.

„Kragujevac spada u red gradova koji najveći procenat, gotovo približan onom idealnom od dva odsto izdvajaju za medije. Međutim, ne preko projektnog finansiranja nego preko direktnih dotacija gradskoj Radio televiziji Kragujevac, koja uredno, svake godine, dobija blizu 50 miliona dinara. Tridesetoro zaposlenih dobija isti iznos novca koji su nekada, pre projektnog sufinansiranja , dobijali kada su imali stotinu zaposlenih“, objašnjava Gordana Božić, direktorka Kragujevačkih novina.

Sa nekada dvadesetoro zaposlenih, u „Kragujevačkim“ novinama danas radi troje stalno zaposlenih i četvoro honoraraca, koji u ovom trenutku volontiraju.

„Već mesecima novinari ne primaju plate, jer jednostavno ne pretiče ništa novca da se plati njihov rad“, ističe Jovanović.

„Redakcija se svela evo samo na par novinara koji uporno iz nedelje u nedelju, volonterski, rade ovaj posao. Plate ne isplaćujemo. Možda, u nekoliko meseci isplatimo 8.000 do 10.000 dinara, i to je sve. Obavezni smo da platimo doprinose na neki minimum zarada“, napominje Božić.

Kragujevac je ne tako davno imao četiri televizije, dva nedeljnika i deset radio stanica. Danas – opštinsku televiziju Kragujevac, „Kragujevačke“ novine, pet radija i portale.

Poreski obveznici grada na Lepenici, posredstvom vlasti gradonačelnika Radomira Nikolića i Srpske napredne stranke, finansiraju isključivo Radio televiziju Kragujevac.

Tagovi

Povezani tekstovi