„Kraj istorije ogromnog beščašća“: Čečen o ubistvu Slavka Ćuruvije

Snimak ekrana: N1
Snimak ekrana: N1

Ubistvo novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ Slavka Ćuruvije na današnji dan pre tačno 25 godina, iznelo je na svetlost dana da Srbija nema sudove, izjavio je novinar Branko Čečen. „Slavkovo ubistvo je apsolutni poraz novinarstva, sudstva i cele zemlje“, smatra on.

 

Ispred ulaza u zgradu u kojoj je ubijen Slavko Ćuruvija, danas su predstavnici novinarskih udruženja i opozicionih političkih partija položili vence i cveće, uz ocenu da je oslobađajućom presudom za okrivljene u tom slučaju „pravda ubijena, ali da je istina živa“.

 

„Slavkovo ubistvo iznelo je na svetlost dana da nemamo sudove. Ja više ne računam na sud, ne razumem sudije, ne razumem tužioce“, rekao je Čečen.

 

Ubistvo Ćuruvije je, kako je ocenio, ne samo apsolutni poraz novinarstva, sudstva već je i poraz kompletne zemlje.

 

„Kraj istorije ogromnog beščašća“, istakao je on.

 

Presuda Apelacionog suda, prema rečima Čečena, ne stoji i zločin je prema pravu i pravdi.

 

I ovo nije prvi, ali je poslednji slučaj pre kojeg je, kako kaže, pričao sa dostojanstvom o sudu, sudovima i vladavini prava.

 

Podsećamo, Apelacioni sud u Beogradu objavio je u februaru ove godine presudu donetu pre skoro deset meseci po kojoj su okrivljeni za ubistvo Slavka Ćuruvije – Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice.

 

Poruka koja se šalje takvom presudom je, kako smatra Čečen, užasna za novinare i novinarstvo uopšte.

 

Ipak, kako ocenjuje, Slavko Ćuruvija nije umro uzalud ako se posmatra istraživačko novinarstvo u Srbiji i entuzijazam nije opao kod mladih ljudi za koje se nada da će nastaviti da rade ono što je radio Ćuruvija sa jednakom hrabrošću.

 

Ćuruvijino ubistvo je jedno u nizu ubistava novinara koji nisu otkriveni i svedočanstvo da Srbija nikada nije bila pravna država, niti to želi da bude.

 

Cilj je da se sve zataška, strpa pod tepih, smatra on.

 

Slavko Ćuruvija je ubijen hicima iz pištolja 11. aprila 1999. godine, u ulazu u zgradu u Svetogorskoj 35, nakon što je protiv njega vođena medijska hajka od strane tadašnjeg režima Slobodana Miloševića.

 

Video snimak pogledajte na N1.

 

Tagovi

Povezani tekstovi