Kraj konkursa za emitere

Republička radiodifuzna agencija okončala je juče konkurs za izdavanje nacionalnih frekvencija. Televizije čiji su prigovori na nedodeljivanje frekvencija odbijeni nemaju pravo da emituju program od trenutka kada im rešenja o odbijanju žalbe budu uručena. Oni koji nastave da emituju program, suočiće se sa pravnim posledicama, rekao je na konferenciji za novinare potpredsednik Republičkog saveta za radiodifuziju Aleksandar Vasić.
Konferencija za novinare u Republičkoj radiodifuznoj agenciji, povodom zatvaranja konkursa, protekla je u uzavreloj atmosferi. Savet RRA odbio je u petak žalbe televizija BK, TV5 i RTL na nedodeljivanje nacionalne frekvencije, a na istoj sednici je doneo odluku o retroaktivnoj jednomesečnoj zabrani emitovanja Televiziji BK počev od 25. aprila.
Tu odluku Savet je doneo samo nekoliko sati pošto je Vrhovni sud Srbije poništio prvobitnu odluku istog tela o jednomesečnoj zabrani emitovanja Televiziji BK.
Članovi Saveta i advokati tog tela istakli su da se Vrhovni sud Srbije u petak ogrešio o proceduru jer nije ispoštovao rok od 15 dana za dostavljanje odgovora na tužbu Televizije BK zbog privremene zabrane emitovanja programa.
– Odluka Vrhovnog suda Srbije je skandalozna i može biti krivično delo. Sud nam je prvo dao rok od 15 dana da dostavimo odgovor na žalbu, ali onda ni sam nije ispoštovao svoj rok pa je presudu doneo posle samo osam dana. To ne priliči takvoj instituciji – istakao je juče član pravnog tima RRA Čedomir Golubović.
Članovi Saveta RRA nisu želeli da obelodane koliko je članova u petak prisustvovalo sednici tog tela, i kako je proteklo glasanje, obrazlažući da je zapisnik sa sednice poverljiv dokument, tako da su poverljive i informacije o glasanju.
Iako su najavili tužbe protiv sudija Vrhovnog suda zbog poništavanja odluke RRA o privremenom oduzimanju dozvole za emitovanje programa BK televiziji o njima, kako kažu, još nisu raspravljali.
Da li će podići tužbe protiv sudija Vrhovnog suda ili će se samo žaliti višoj instanci, odlučiće pravni tim RRA.


 

Tagovi

Povezani tekstovi