Kraj roka za privatizaciju štampanih medija

Prema podacima Agencije za privatizaciju, u tom procesu je dvadesetak medija, dok je desetak još u postupku razdvajanja od elektronskih medija sa kojima su u sastavu u istom preduzeću. Ministar kulture Srbije Dragan Kojadinović rekao je da je 23. april „dan D“ za medije koji nisu završili privatizaciju, ali je iz Agencije nedavno poručeno da istek roka ne znači da će brojni mediji biti ugašeni, ako do danas nisu izmenili vlasničku strukturu.


Kojadinović ističe da je više puta govorio da rok neće biti pomeran, ali da je Agencija za privatizaciju dala neke informacije koje su zbunile, pa i dovele u zabludu pojedine medije – navodima da će biti dovoljno ako počnu proces privatizacije do 23. aprila. Na pitanje da li će mediji koji nisu obavili privatizaciju prestati da rade, on je rekao da, u principu, misli da se nije moguće „igrati sa zakonima ako zakonski rokovi postoje“. „Predlagali smo da taj rok bude 23. april 2007. ili da se poklopi s rokom za privatizaciju elektronskih medija, što je kraj 2007, ali su upravo strukovna udruženja, sindikati i Kancelarija OEBS, kao i pojedini mediji, insistirali da rok bude kraći, da se mediji što pre oslobode bilo kakvog, bar teoretskog odnosa i diktata bilo kakvih državnih organa“, rekao je Kojadinović. „Ako je to tada bila namera, onda bi, znači, bio red da se poštuje taj rok koji je skupština usvojila“, rekao je ministar.
Prema podacima Agencije za privatizaciju, 20 štampanih medija trebalo bi da se nađe na aukciji u maju i junu. To su Vršačka kula, Zrenjanin, Subotičke novine, Naša reč iz Leskovca, Zlatarske novine iz Nove Varoši, Somborske novine, niške Narodne novine, Slobodna reč iz Vranja, Pančevac, valjevski Napred, Nedeljne novine iz Bačke Palanke i kragujevačka Svetlost.
U maju i junu očekuju se i prve aukcije za osam medija koji imaju u sastavu i štampano i elektronsko glasilo – Kula, Reč radnika iz Aleksinca, Glas komune iz Apatina, Vrnjačke novine, radio i TV, jagodinski Novi put, Polimlje iz Prijepolja, Vesti iz Užica i Cink iz Novog Kneževca. Devet medija je u procesu statusnih promena – Glas Podrinja iz Šapca, kruševačka „Pobeda“, „Reč naroda“ iz Požarevca, pirotska Sloboda, Takovske novine iz Gornjeg Milanovca, Informativni centar iz Kikinde, Čačanski glas, Reč Pomoravlja iz Velike Plane i Aleksandrovac iz Aleksandrovca.
Među privatizovanim medijima su zaječarski Timok, prodat krajem 2003. godine za 2,5 miliona dinara, ali je taj ugovor u međuvremenu raskinut, zatim Sremske novine iz Sremske Mitrovice, prodate krajem 2004. domaćem konzorcijumu za 6,6, miliona dinara, i Radio B92, prodat 2003. za 3,5 miliona dinara manjinskom vlasniku MDLF-u.


Beta


 

Tagovi

Povezani tekstovi