Kraj Windowsa 7: Microsoft ukinuo proširena bezbednosna ažuriranja za svoj najpopularniji operativni sistem

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Microsoft je konačno ukinuo podršku za Windows 7, najpopularniji operativni sistem koji je kompanija ikada objavila, iako je, tehnički, podrška prestala 14. januara 2020, pošto je kompanija obećala 10 godina podrške kada je Windows 7 lansiran 2009. Ali Microsoft je nastavio da nudi program Prošireno bezbednosno ažuriranje (ESU) kompanijama koje koriste Windows 7, dajući im vremena da pređu na novija rešenja.

 

Program ESU je bio dostupan za Windows 7 Professional, Enterprise i Professional for Embedded Systems. Kroz ovaj program, Microsoft isporučuje ažuriranja kompanijama koje plaćaju bezbednosna ažiriranja za uređaje koji i dalje koriste nepodržani operativni sistem.

 

„Bezbednosna ažuriranja za Windows 7 biće objavljena za korisnike ESU-a svakog drugog utorka u mesecu. Ako nema kritičnih ili važnih ažuriranja za Windows 7 u bilo kom datom mesecu, neće biti ESU ažuriranja u tom ciklusu ažuriranja. Ako se smatra neophodnim bezbednosno ažuriranje van ciklusa, korisnici Windows 7 ESU će dobiti ažuriranje van redovnog mesečnog ritma“, stoji na Microsoftovom sajtu.

 

Ovo ukidanje podrške ne znači da će operativni sistem prestati da radi. Međutim, to znači da nove ranjivosti koje se otkriju neće biti popravljene. Uređaji koji i dalje koriste Windows 7 postaće sve ranjiviji kako vreme prolazi.

 

Ono što mnogima komplikuje stvari je što mnogi uređaji koji i dalje koriste Windows 7 verovatno ne ispunjavaju neophodne uslove za nadogradnju na Windows 11.

 

Pored Windows 7, još jedna verzija Windowsa ostaje bez podrške. Reč je o Windows 8.1, ali u ovom slučaju Microsoft neće obezbediti proširena bezbednosna ažuriranja, tako da se operativni sistem povlači zauvek.

Tagovi

Povezani tekstovi