Kriju informacije, pa tuže poverenika

U saopštenju koje prenosi Beta, Šabić je podsetio na obavezu vlasti da u svim, pa i neredovnim prilikama i „turbulentnim vremenima“, obezbeđuje ostvarivanje Ustavom zajamčenih prava i sloboda. Posebno je ukazao na značaj odgovarajućeg reagovanja u slučajevima kada se ostvarivanje tih prava i sloboda dovodi u pitanje „postupcima koji se mogu tumačiti ili kao potpuno nepoznavanje ili kao svesno kršenje elementarnih pravnih standarda u ovoj oblasti“.


– Ilustrativan primer predstavljaju tužbe koje je protiv rešenja poverenika podneo nemali broj organa vlasti – naveo je Šabić i naglasio da se u postupku za pristup informacijama odlučuje o pravu tražioca informacija, a ne o pravu organa vlasti.
Organ vlasti od koga je informacija tražena nije stranka, već je prvostepeni organ u postupku u kome je poverenik za informacije drugostepeni organ, naglasio je Šabić i podsetio da prvostepeni organ nema i ne može imati pravo na tužbu protiv rešenja drugostepenog organa.
– Iako je to stvar koju bi morali znati i studenti prava, svedoci smo nonsensa da se neki u našim organima vlasti ponašaju kao da to ne znaju – naveo je Šabić i dodao da je Vrhovni sud Srbije u svih dvadesetak slučajeva u kojima je postupao po tim tužbama sve odbacio kao nedopuštene.


Poverenik je ukazao i da „traćenje novaca poreskih obveznika i vremena Vrhovnog suda dodatno zabrinjava“, jer se podnošenje nedopuštenih tužbi pokušava koristiti kao opravdanje za nepružanje traženih informacija, pa se davanje informacija odlaže do sudske odluke.
– I to je svakako još jedan pravni nonsens, budući da bi morali znati da podnošenje tužbe u upravnom sporu, čak i kad je tužba dopuštena, samo po sebi ne odlaže izvršenje konačnog rešenja – saopštio je poverenik i istakao obavezu demokratske vlasti da spreči izigravanje Ustavom i zakonom zajamčenih prava javnosti.


Ekipa Glasa javnosti

Tagovi

Povezani tekstovi