KRIK i BIRN dobitnici nagrade EU za istraživačko novinarstvo

IMG-e3e37f5e083c7272c8e8ad64263900d3-V

Novinari Stevan Dojčinović, Milica Vojinović, Bojana Pavlović, Bojana Jovanović, Jovana Gligorijević, Saša Dragojlo, Aleksandar Đorđević i Miodraf Marković su ovogodišnji dobitnici nagrade Evropske unije koja se dodeljuje za istraživačko novinarstvo u Srbiji, saopšteno je danas.

Prvo mesto za najbolju istraživačku priču u 2021. godini osvojili su novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Stevan Dojčinović, Milica Vojinović, Bojana Pavlović i Bojana Jovanović za serijal tekstova o kriminalnom klanu Veljka Belivuka.

 

„Autori serijala su izneli niz šokantnih činjenica potkrijepljenih dokumentima. Suvereno su koristili sve istraživačke tehnike i alate koji su im bili na raspolaganju stvarajući ne samo ekskluzivne, nego i temeljito istražene, uverljive i vrlo čitke priče“, naveo je žiri u obrazloženju.

Drugo mesto osvojila je novinarka Jovana Gligorijević za tekst „Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica: zavera ćutanja koja traje“.

 

Treće mesto dele novinari Balkanske istraživačke regionalne mreže (BIRN) Saša Dragojlo za tekst „Krijumčarenje ljudi: štekovi novca, nasilje i veze sa bezbednosnim službama“ i Alksandar Đorđević i Miodrag Marković za serijal tekstova o mehanizmima korupcije u Elektroprivredi Srbije (EPS).

 

Nagrade EU za istraživačko novinarstvo dodeljene su tokom Medijske konferencije EU – Zapadni Balkan u Tirani.

 

Dodela nagrade EU je deo projekta „Podizanje kvaliteta vesti i nezavisnog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj“.

Tagovi

Povezani tekstovi