KRIK osuđen po Koluvijinoj tužbi

krik

Sudija Višeg suda u Beogradu Bojana Čogurić prvostepeno je osudila KRIK zbog vesti „Zakazan početak suđenja za Jovanjicu 2“ o suđenju Predragu Koluviji, tvrdeći da je u njoj prekršena pretpostavka nevinosti. KRIK se na presudu žalio i očekuje da apelacija ukine ili preinači ovu odluku sudije Čogurić.

 

 

Predrag Koluvija, kome se sudi da je šef kriminalne grupe koja je proizvela preko tonu i po marihuane, podneo je pretprošle godine dve tužbe protiv KRIK-a, u kojima je tvrdio da su mu vesti sa suđenja izazvale duševne bolove i povredile ugled.

 

Koluvija je u tužbama tvrdio da je KRIK, time što ga je u tekstovima nazvao „optuženim narko-bosom“ prekršio pretpostavku nevinosti. Na suđenjima je ispričao kako su zbog KRIK-ovih tekstova komšije počele da ga izbegavaju, da čak neće da uđu sa njim u lift, ali i da službenici u banci neće da mu se jave na telefon niti da mu otvore račun.

 

U sudnici se pojavljivao sa svojim advokatom Vladimirom Đukanovićem – istaknutim članom Srpske napredne stranke i predsednikom skupštinskog odbora za pravosuđe koji ima ulogu u izboru sudija i tužilaca.

 

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović je na suđenju objasnio da novinari u tekstovima ne mogu da koriste dugačke, nerazumljive i rogobatne pravne formulacije, već koriste kolokvijalne izraze kojima čitaocima jasno objašnjavaju njihovo značenje.

 

„U slučaju (da koristimo isključivo pravne izraze), kada spomenemo Koluviju, morali bismo uvek za njega da napišemo da je – optužen kao organizator organizovane kriminalne grupe koja je imala za cilj vršenje krivičnih dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, objasnio je Dojčinović.

 

Urednik KRIK-a je istakao da smatra da je primeren način na koji je Koluvija nazvan u tekstovima i da je to urađeno po ugledu na praksu poznatih svetskih medija.

„Vodeći svetski mediji, poput ‘Vašington posta’, ‘Gardijana’, agencije ‘Rojters’ u sličnim situacijama na isti način izveštavaju, odnosno na engleskom koriste izraze „accused narco boss“ izveštavajući o glavnooptuženima u ključnim suđenjima za organizovani kriminal“, objasnio je Dojčinović i sudu dostavio primere pisanja ovih medija.

 

Dojčinović je ukazao i na to da je teško zamislivo da su Koluviju povredili baš KRIK-ovi tekstovi jer su drugi mediji, ali i predstavnici države, na mnogo gori način pisali o njemu. Njih, međutim, Koluvija nije ni tužio.

 

„Ministar (Nebojša) Stefanović je na konferenciji za medije tužioca (Koluviju) označio kao proizvođača droge, premijerka (Ana) Brnabić u jednoj izjavi nazvala ga je narko-trafikantom. Predsednik (Aleksandar) Vučić je za tužioca izjavio da nije nikoga ubio, ali da je imao tonu i po marihuane“, rekao je Dojčinović na suđenju.

 

Novinarska udruženja ranije su istakla da KRIK nije prekršio pretpostavku nevinosti i ukazala na to da su Koluvijine tužbe pritisak na novinare da prestanu da pišu o slučaju „Jovanjica“, jednom od najvećih i najvažnijih slučajeva u državi.

 

Sudija Bojana Čogurić, koja je sudila u jednom od ova dva postupka, međutim, zaključila je drugačije.

 

„Sud je stao na stanovište da je tužilac označen ‘narko-bosom’, dakle krivim, pre okončanja krivičnog postupka koji se prema njemu jednako može završiti kako osuđujućom, tako i oslobađajućom presudom“, piše Čogurić u presudi koju je donela početkom meseca.

 

Čogurić je redakciju i Dojčinovića obavezala da Koluviji plate 89.800 dinara zbog izazvanih duševnih bolova i kompenzacije troškova advokata.

 

Ovo je prvostepena presuda i KRIK se na nju žalio. U nastavku će Apelacioni sud u Beogradu odučivati o njoj.

 

Suđenje po drugoj Koluvijinoj tužbi je u toku i u njemu još nije doneta presuda.

 

Ovo je treća presuda kojom je KRIK osuđen zbog svojih tekstova.

 

Ranije je osuđen po tužbi ministra policije Bratislava Gašića, ali takođe i po tužbi rukovodilaca policijske Jedinice za zaštitu svedoka.

 

Protiv KRIK-a i novinara ove redakcije trenutno se vodi još osam postupaka. Redakciju su, sem navedenih, tužili i bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, kontroverzni biznismen Bogoljub Karić, biznismen sa kriminalnim vezama Stanko Subotić, kum predsednika države Aleksandra Vučića Nikola Petrović, kompanija „Mineco“ i drugi.

Tagovi

Povezani tekstovi