Kriterijumi za dodelu frekvencija biće poznati iduće nedelje

Beograd-U trku za nacionalnu frekvenciju upustilo se 12 televizija. Pored Pinka, BK televizije i B92, od domaćih su konkurisale i TV 5 iz Niša, ali i TV Košava i Hepi TV, pri čemu su poslednje dve spremne da „dele“ jednu frekvenciju.

Od stranih televizija ili medijskih grupa zainteresovani su nemačka RTL grupa, potom grupa koju predvodi medijski magnat Mardok, Avala u kojoj kapital imaju domaći i strani konzorcijumi, slovenačka POP TV, gde kapital imaju i Italijani, ali i Amerikanci, i po jedan konzorcijum iz Italije i Kipra. U ponedeljak će biti objavljen zvanični spisak svih koji su konkurisali, ali i kriterijumi koji su presudni za dobijanje frekvencija, a onda slede i javni razgovori sa emiterima, što će pratiti i mediji.


U Republičkoj radiodifuznoj agenciji preovladava stav, kako nezvanično saznajemo, da se dodele tri frekvencije domaćim televizijama, tačnije onima koje imaju pretežno domaćeg kapitala, a dve stranim televizijama, odnosno gde je strani kapital do 49 odsto, koliko maksimalno dozvoljava zakon. Pošto televizija B92 ima po dokumentaciji 48 odsto stranog kapitala, ona će se naći u grupi „stranih“, kao RTL ili POP TV.


Na Republičku radiodifuznu agenciju vrši se indirektno pritisak tako što neke televizije, koje do sada nisu emitovale program, objavljuju u dnevnim novinama imena urednika, kvalitet opreme koju poseduju i broj ljudi koje nameravaju da zaposle ukoliko dobiju frekvenciju.


– To nas ne obavezuje ni na koji način. Kriterijume za dodelu frekvencija, spisak televizija-kandidata i ostale pojedinosti objavićemo u ponedeljak. Nakon toga slede javni razgovori sa svim emiterima koji su konkurisali i na koje mogu doći novinari ili drugi emiteri. Izuzetak je jedino deo razgovora koji može biti poslovna tajna, kao na primer, cena kupljenih licencnih programa – rečeno je juče Glasu u Republičkoj radiodifuznoj agenciji.
Nakon tih razgovora stručne službe ove agencije obići će sve emitere koji su konkurisali i proveriti opremu, prostorije i druge detalje opisane u dokumentaciji.


V.K.

Tagovi

Povezani tekstovi