Kritike RTS-u zbog 110 sekundi izveštaja o protestu građana

Informer kritikuje „žuti RTS“ jer je više pažnje posvetio „protestima Đilasove družine iako na njima nije bilo ni 2.000 ljudi“ nego poseti Vladimira Putina.
Informer navodi:
„Verovali ili je, na Javnom servisu Srbije, ponavljamo – na Javnom servisu Srbije, za posetu predsednika Rusije, jednog od najmoćnijih ljudi na svetu, u Dnevniku 2 izdvojeno je 5 minuta, a za propale Đilasove proteste 9,5 minuta“.
Tačno je da je poseti Putina RTS posvetio oko 5 minuta, ali nije istina da je duplo više vremena posvećeno „Đilasovim protestima“. 

Naime, nešto preko 9 minuta se govorilo o Oliveru Ivanoviću generalno – govorili su njegova udovica i saradnici o Ivanovićevoj političkoj ulozi i danu kada je on ubijen, nakon čega se uključio dopisnik iz Kosovske Mitrovice sa izveštajem o tamošnjem pomenu.

Izgleda da je kritika urodila plodom. RTS Dnevnik. Korektno večeras. pic.twitter.com/8ajTn3DKXg
I dok su pojedini novinari na Tviteru prokomentarisali kako je ovoga puta izveštaj RTS-a o protestima korektan, neki su bili besni – osim Informera, i generalni sekretar predsednika SrbijeNikola Selaković je žestoko iskritikovao RTS gostujući u četvrtak u jutarnjem programu.

„Glavni i jedini razlog zašto sam jutros Vaš gost je poštovanje prema Vučiću i Putinu. Ono što imam dužnost da kažem kao građanin Srbije posle jučerašnjeg izveštavanja o ovoj, ali i nekim drugim temama, ja na RTS-u danas uopšte ne bih bio“, iskritikovao je Selaković uređivačku politiku RTS-a, na šta novinarka Ivana Čkonjević nije ništa odgovorila.

Medijska blokada stvarnosti

Ni to što je hiljade demonstranata u sredu uveče šetalo samo sa upaljenim telefonima i svećama, bez transparenata, pištaljki ili političkih zahteva, nije bilo dovoljno da „umilostivi“ tabloide pa većina nije rekla ni reč o ovoj mirnoj, memorijalnoj šetnji. 

Alo, Informer i Srpski telegraf su izvestili samo o onom pomenu Ivanoviću koji se desio ujutru, kada je njegova udovica Milena Popović zapalila sveće u prisustvu državnih zvaničnika – Aleksandra Vučića, Ane Brnabić, Aleksandra Vulina i Marka Đurića, dok je Kurir imao kratak tekst o „protestu Đilasove koalicije“.

Šetnju je organizovala inicijativa „1 od 5 miliona“ koja okuplja na desetine hiljada građana svake sedmice u protestima koji su počeli nakon što je u novembru pretučen opozicioni lider Borko Stefanović. 

Reč je, kako kažu organizatori, o političkim i građanskim protestima „usmerenih protiv nasilničkog ponašanja vlasti“. 

Iako se radi o događaju od javnog interesa, prorežimski mediji nezadovoljne sugrađane uopšte ne konstatuju, osim u okviru kampanja u kojima organizatore optužuju da „rade za Šiptare“, i za Đilasa, kao i u kontekstu „propalih protesta“ i „fijaska“.

Histerija zbog dolaska Vladimira Putina

I dok se protesti za tabloide nisu ni desili, dolazak Vladimira Putina ih inspiriše na hiperprodukciju tekstova oduševljenja. 

Putin će nam, kako izveštava deo naše štampe, osim „rešenja za Kosovo“ i velikog građevinskog projekta „Beograd na vodi 2“, između ostalog doneti i satelite, odnosno „sporazum s kojim će Srbi ići u kosmos“. 

Najromantičniji je ipak Srpski telegraf koji tvrdi da nam Putin donosi – sunce. 
 

Tagovi

Povezani tekstovi