Krivična prijava RTS-a zbog oglasa RRA

Upravni odbor Radio-televizije Srbije podneo je juče Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv nepoznatih izvršilaca zbog nezakonitog objavljivanja javnog poziva za predlaganje kandidata za članove UO Radiodifuzne ustanove Srbije-RTS-a. Javni poziv je potpisao predsednik Saveta RRA Nenad Cekić, a oglas je objavljen u listu „Politika” i nedeljniku NIN.
U obrazloženju krivične prijave koja je dostavljena i našoj redakciji navodi se da je ovakvim javnim pozivom izvršeno više krivičnih dela: posebni slučajevi falsifikovanja isprave, zloupotreba službenog položaja i nesavestan rad u službi. U krivičnoj prijavi RTS navodi da niko ne može u ime Saveta kao pojedinac da uputi javni poziv preko javnih glasila, jer bi to praktično značilo da pojedinac pokreće postupak razrešenja i izbor novih članova Upravnog odbora Radiodifuzne ustanove Srbije, kao ustanove koja po zakonu postoji u cilju ostvarivanja definisanog opšteg interesa u Zakonu o radiodifuziji, kao matičnog zakona u ovoj oblasti.
Takođe, takav javni poziv ne može da bude upućen a da o tome prethodno nisu odlučivali, glasali i doneli odluku potrebnom većinom članovi Saveta, a upravo to se dogodilo. Postoje mnogobrojni dokazi, javno objavljeni kroz izjave, tonski i audio zapise, da nije održana nijedna sednica Saveta na kojoj se odlučivalo i na kojoj je doneta odluka da se pomenuti javni poziv uputi na oglašavanje, što inače nalaže Status RRA.
„Očigledno je da ovde postoji namera NN izvršioca da suprotno zakonom propisanog postupka razreši članove sadašnjeg Upravnog odbora Radiodifuzne ustanove Srbije koji je imenovan 19. aprila 2006. godine i čiji mandat ističe u roku od pet godina od dana izbora. Taj rok od pet godina objavljivanjem javnog poziva u javnim glasilima nije istekao, a pri tom ne postoje ni konkretni ni opštepoznati razlozi zbog kojih bi se imao pokrenuti postupak razrešenja sadašnjih članova Upravnog odbora, niti je Savet RRA na bilo kojoj sednici definisao razloge za razrešenje Upravnog odbora RTS-a. Po tome, decidirana odredba u zakonu ne postoji, što bi moglo značiti da ovo razrešenje sadašnjih članova Upravnog odbora RDU RTS ulazi u polje diskrecionog prava Saveta RRA, ali, ponavljamo, samo Saveta, a ne jednog njegovog člana ili većeg broja članova koji pri tom nisu formirali potrebnu i traženu većinu za donošenje odgovarajuće odluke u ovom smislu”, navodi se u obrazloženju krivične prijave koju je potpisao generalni sekretar RTS-a Stanislav Veljković.
Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a, nije juče želeo da komentariše odnos RRA i Upravnog odbora RTS-a.
„Ali, kao kolega dvojice čelnika RRA, koji su bivši novinari studentskog radija, mogu kazati sledeće: nikada u istoriji Srbija nije poverila odgovorniji posao dvojici notornijih bezveznjaka”, rekao je Tijanić za naš list.
Ovim povodom oglasilo se juče i Udruženje novinara Srbije (UNS), koje je izrazilo zabrinutost zbog te odluke RRA.
„UNS tu odluku predsednika RRA Nenada Cekića smatra aktom samovolje, s obzirom na činjenicu da je Svetozar Stojanović, član Saveta RRA, izjavio da to telo nije raspravljalo o Upravnom odboru RTS-a, niti je donelo odluku o raspisivanju konkursa za izbor novog Upravnog odbora”, navodi se u saopštenju.
UNS je podsetio da je Zakonom o radiodifuziji predviđeno da članove Upravnog odbora RTS-a imenuje i razrešava RRA, što znači da konkurs može biti raspisan ukoliko Savet razreši Upravni odbor, njegovi članovi podnesu ostavke ili im istekne mandat. To udruženje je saopštilo da je „zapanjeno” izjavom zamenika predsednika RRA Aleksandra Vasića u kojoj on navodi „da je javni poziv objavljen kako bi se formirao spisak kandidata koji bi zauzeli mesto onih za koje Savet eventualno odluči da ih zameni drugim, spremnim da naplate pretplatu”.
UNS je apelovao na sve stručnjake, koji po Zakonu o radiodifuziji mogu biti članovi Upravnog odbora RTS-a, da se ne odazovu na javni poziv RRA, čiji je smisao da popune mesta u čekaonici za eventualnu zamenu nekog člana Upravnog odbora RTS-a.
Udruženje novinara Srbije pozvalo je Savet RRA da poštuje Zakon o radiodifuziji i povuče javni poziv za predlaganje kandidata za članove Upravnog odbora RTS-a.
Slavoljub Đukić, član Upravnog odbora RTS-a, izjavio je juče da je „više nego zaprepašćen pokretanjem tzv. slučaja Upravnog odbora Javnog servisa”.
– Taj „slučaj” objektivno ne postoji. Nastao je meni nerazumljivim namerama nepoznatih interesnih grupa. Kao pripadnik najstarije novinarske generacije, pratim TV Beograd bukvalno od nastanka ove medijske kuće. Ona je prolazila kroz svakojake situacije, sa uzletima i padovima, da bi devedesetih godina doživela profesionalni slom. I baš sada, kada RTS doživljava renesansu, dobija visoka priznanja, u Srbiji i van nje, nastojeći da dostiže najviše evropske standarde, dolaze optužbe koje nemaju nikakvo utemeljenje – navodi Đukić.
Po njegovom mišljenju, srpsko novinarstvo, kao i celo društvo, preživljava teške trenutke. „Umesto da se da podsticaj svemu što nas izvlači iz krize i drugima služi kao primer, svakojakim podvalama proizvode se incidenti. Zašto? Zaista nemam odgovor. Ostajem u nadi da će se iz ovoga naći pametan izlaz, koji neće ostaviti dublje posledice u srpskom novinarstvu”, upozorava na kraju Slavoljub Đukić.
U toku jučerašnjeg dana pokušali smo u nekoliko navrata da pitamo dr Nenada Cekića, predsednika Saveta RRA, zašto je objavio poziv za predlaganje kandidata za članove Upravnog odbora RTS-a kada ovima još nije istekao mandat, ali mu je telefon bio nedostupan.
Jelena Kolo, načelnik službe za odnose s medijima Republičke radiodifuzne agencije, objasnila nam je da niko od članova Saveta, pa ni Cekić, neće davati izjave ovim povodom, sve do naredne sednice Saveta.
Potpredsednik Agencije Aleksandar Vasić prekjuče je potvrdio da je javni poziv za predlaganje novih kandidata objavljen unapred i da o tome nije odlučivao Savet RRA. Javni poziv je raspisan, kako je rekao, „da se ne bi stvarao vakuum, prostor u kome nema članova Upravnog odbora ili nema čitavog Upravnog odbora”, najavivši indirektno da bi oni mogli biti razrešeni. Prema objašnjenju Vasića, razlog za to mogla bi biti neažurna naplata radio-televizijske pretplate pa će, posle objavljivanja javnog poziva, biti sačinjen „spisak potencijalnih kandidata UO javnog servisa”.
Sadašnji UO RTS-a, koji ima devet članova, konstituisan je 19. aprila 2006. godine s mandatom od pet godina, prema modelu koji dobro funkcioniše u zapadnim zemljama, ali u kojima ipak nije praksa da se članovi UO ovakvih agencija smenjuju pre isteka mandata.


R.D.

Tagovi

Povezani tekstovi