Kupcu udela u Politici kazna od 143.500 evra

politika-novine-3

[box align=’box-left’ id=’7179′]

Taj predmet je, kako je saopšteno, Komisija uputila Državnom pravobranilaštvu.

Komisije za zaštitu konkurencije je po službenoj dužnosti pokrenula postupak protiv Ist medija grupe zbog sumnje da je u postupku kupovine udela u PNM prekršila Zakon o zaštiti konkurencije.

Ist medija grupa je juna 2012. godine od nemačkog VAC-a ( WAZZ) kupila 50 odsto udela u PNM i imala je obavezu da Komisiji prijavi to preuzimanje.

Ist medija grupa je dužna da kaznu od 143.500 evra (oko 17,3 miliona dinara) uplati u budžet Republike Srbije.

„Ovim rešenjem Komisija jasno stavlja do znanja svim učesnicima na tržištu da će neispunjavanje Zakonom o zaštiti konkurencije propisanih obaveza za dostavljanje podataka, potrebnih za pravilno utvrđivanje činjeničnog stanja, biti sankcionisano u skladu sa zakonom“, navodi se u saopštenju Komisije.

Zaključkom Komisije pokrenut je i postupak protiv Ist medija grupe, kako bi se utvrdilo da li je postupku prodaje udela u PNM nanata šteta Republici Srbiji, koja je suvlasnik te medijske kuće.

Kako je objasnila Komisija, utvrđivaće se da li je punovažan ugovor o kupoprodaji udela između jednog od suvlasnika PNM, firme Ost holding iz Beča, koja je povezano pravno lice VAC-a, i firme Ist medija grupe.

Na osnovu prikupljenih dokaza i izjava svedoka, Komisija sumnja da prodaje 50 odsto udela u PNM firmi Ost holding nije sprovedena na osnovu osnivačkih akata PNM, odnosno da ponuda za otkup udela na osnovu prava preče kupovine nije dostavljena drugom akcionaru, Politici, koja je u većinskom vlasništvu države.

Stoga je Komisija, kako je saopšteno, odlučila da taj predmet uputi Državnom pravobranilaštvu, kako bi se ispitala punovažnost kupopradajnog ugovora i odlučilo o eventualnom pokretanju spora.

Ist medija grupi je Komisija za zaštitu konkurencije u decembru prošle godine privremeno zabranila prodaju celog ili dela udela u PNM.

Komisija je tada navela da sumnja da je sa Ist medija grupa povezana sa šabačkim Faramakom MB, koji je u stečaju, a vlasnik firme Miroslav Bogićević u pritvoru.

Proceni Komisije je bila da bi prodaja udela u PNM mogla da nanase „nenadoknadivu štetu“ svim učesnicim na medijskom tržištu u Srbiji.

VAC je 2002. godine sa Politikom osnovao PNM gde su obe strane imale po 50 odsto vlasničkog uloga, a kasnije je taj ulog preneo na povezanu firmu OST holding iz Beča.

Ist medija grupa je osnovana januara 2012, a kao njen osnivač i stopostotni vlasnik registrovan je Aleksandar Trbović, a kao generalni direktor Uroš Stefanović. Oni su, po podacima Komisije, bili povezani sa Farmakomom i njegovim vlasnikom Miroslavom Bogićevićem.

U kupoprodajnom ugovoru, kako je utvrdila Komisija, piše da je Ist medija grupa za kupovinu 50 odsto udela u PNM isplatila četiri miliona evra i da će 1. decembra 2014. godine isplatiti još 700.000 evra, plus dogovorenu kamatu.

U slučaju da ne bude isplaćen drugi deo, kako je ugovoreno, VAC će moći da odustane od prodaje i da zadrži četiri miliona evra na ime ugovorene kazne.

Tagovi

Povezani tekstovi