Kurir i Pravda prekršili principe profesionalne etike

NUNS ocenjuje da su listovi Kurir i Pravda, u prazničnim prvomajskim izdanjima, naslovima „Raduju se srpske svinje“ – „Dadoše Kosovo“ i „Izdaja Srbije“, povodom potpisivanja Sporazuma sa EU, prekršili najosnovnije profesionalne principe novinarstva. NUNS smatra da ovakvi napisi direktno doprinose opasnim zaoštravanjima na srpskoj političkoj sceni, što potvrđuje i pojava uvredljivog plakata sa fotografijama predsednika Republike Borisa Tadića i potpredsednika Vlade Božidara Đelića, koji kao da predstavlja nastavak kampanje Kurira i Pravde. NUNS zahteva da nadležni istražni organi otkriju autore plakata kojim se demokratski izabrani državni funkcioneri proglašavaju izdajnicima.    


NUNS smatra da je list Kurir danas, objavljivanjem na naslovnoj strani fotografija nage Biljane Srbljanović, kandidata LDP za gradonačelnika Beograda, sa naznakom „širi dalje“, ponovo prekršio profesionalne i etičke norme. Naime, u propratnom tekstu se na posprdan način „objašnjava“ da je reč o filmu u kojem je ona glumila prostitutku, i da se, zapravo, ne zna da li je u golišavim scenama Srbljanovićka ili njena dublerka.


Očigledno je da je cilj ovakvih „ekskluziva“ blaćenje i unižavanje predstavnika proevropskih stranaka pa nije teško naslutiti ko su naručioci i finansijeri prljave kampanje kojom se građani ponovo dele na patriote i izdajnike. NUNS još jednom apeluje na medije i novinare da ni po koju cenu svoju profesiju ne podređuju partijskim i ličnim interesima onih koji u borbi za vlast ne biraju sredstva.


U Beogradu 03. maja 2008. godine   


Sekretarijat NUNS-a  

Tagovi

Povezani tekstovi