‘Kurir’ nije zabranjen u Evropskom parlamentu jer ga nije ni bilo

Hrvatska zastupnica Ruža Tomašić, koja je redovno dobijala u poštansko sanduče mesečnik Kurir Magazine, još je 2015. upozorila EU institucije na sadržaj tekstova u ovim novinama.

Ona se pismom obratila Evropskoj komisiji, nakon što je našla da je taj magazin „blatio ime bivšeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana“. Tomašić je od Evropske komisije zatražila da se objasni da li postoje kriterijumi za promotivne lobističke materijale koji se dele unutar institucije Evropskog parlamenta, te da li je Evropska komisija predvidela sankcije za one koji „u takvim materijalima lažima i obmanama promovišu grubu povredu ugleda jedne od država članica Unije?“.

„Kurir je iznimno blatio Republiku Hrvatsku i pokojnog predsjednika Tuđmana, a to nisam mogla dopustiti“, rekla je za RSE zastupnica Evropskog parlamenta Ruža Tomašić.

Kako su objasnili zvaničnici Evropskog parlamenta, svaki poslanik ima pravo da reaguje i zatraži zabranu distribucije primitivnog materijala „ako se utvrdi da taj materijal sadrži klevete i blaćenje“.

Evropska komisija je u septembru 2015. godine dostavila zvaničan odgovor, gde se između ostalog kaže da EU „nema zakonodavstvo kojim se uređuju kleveta i blaćenje“. Odgovor Evropske komisije je bio neutralan, ali, kako se saznaje iz izvora u EP, ubrzo nakon pisma Ruže Tomašić Kurir Magazine više nikad nije dostavljen u poštanske sandučiće evropskih zastupnika.

„Komisija se često u pisanim odgovorima ne želi da se tačno i nedvosmisleno odrediti prema određenom pitanju. Gotovo u pravilu zadržava izuzetno diplomatski ton odgovora“, objašnjava za RSE jedan izvor iz Evropskog parlamenta.

Tabloid Kurir je na naslovnoj strani u ponedeljak objavio informaciju da je Evropski parlament, „uveo zabranu za srpski list Kurir“, a nakon ove vesti su odmah reagovali i predstavnici Vlade Srbije.

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić je izjavio da se radi o udaru na „srpske medije i na istinu o Srbiji“. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je ocenila da se ovom zabranom „dvojako i nekonzistentno razume princip slobodne štampe i slobodnog prava na informisanje“. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je izjavio da je „zabrinut odlukom briselske administracije“, a ministar odbrane Aleksanar Vulin je poručio predstavnicima tabloida Kurir, da budu „ponosni što im smetate“ je to „znači da radite dobro i čestito“.

Međutim, dnevni list Kurir nikad nije distribuisan u prostorijama Evropskog parlamenta.

Evropski zastupnici su redovno dobijali u poštanske sandučiće Kurir Magazine, mesečnik na engleskom jeziku. Iz više izvora u Evropskom parlamentu su za RSE, međutim, objasnili da nikad nije bilo zvaničnog distribuisanja ovog magazina, ali da je on pristizao redovno, jednom mesečno u poštanski sandučić svakog evropskog zastupnika.

Nije retka praksa da zastupnici dobijaju razne promotivne, propagandne ili lobističke materijale, budući da to može da uradi bilo koja osoba koja ima pristup zgradi Evropskog parlamenta. Takav neometan pristup zgradi, osim zaposlenih u EP, imaju, između ostalog i registrovani lobisti, kao i diplomate iz diplomatskih misija pri EU.

Ministarstvo inostranih poslova Srbije nije odgovorilo na upit RSE da li je distribucija Kurir Magazina išla preko Misije Srbije pri EU.

Tagovi

Povezani tekstovi