Kurs engleskog jezika i radionice za medijske radnike

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Donator: Američka ambasada

Vreme realizacije:

Uloga NUNS-a: nosilac projekta

Budžet: 34 000 USD

 

O projektu:

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije, u saradnji sa ambasadom SAD od 2003, veoma je uspešno u organizovanju profesionalnih obuka za novinare i druge medijske profesionalce.

 

Radionice organizovane proteklih godina na mnogo su načina bile korisne za novinare. U bliskoj saradnji sa američkom ambasadom, NUNS pokušava da prati trendove u novinarstvu i odgovori na potrebe novinara identifikovane istraživanjem tržišta.

 

Radionica: Digitalna i fizička bezbednost novinara

 

Bezbednost novinara je preduslov za slobodne medije, jer novinari ne mogu pisati ili izveštavati slobodno i nezavisno bez sigurnih uslova rada. Bezbednost novinara postala je sve hitnije pitanje jer je nivo nasilja nad novinarima znatno u rastu poslednjih godina.

 

Radionica: Digitalni alati za verodostojno izveštavanje, proveru činjenica i vizualizaciju za novinare

 

Medijski pejzaž se dramatično promenio tokom poslednjih decenija i to upravo zbog Interneta. Nove digitalne platforme pokrenule su inovativne novinarske prakse koje omogućavaju nove oblike komunikacije i veći globalni doseg. Ali s druge strane, poverenje u novinarstvo pada pred dezinformacijama i političkom propagandom. Za novinare je sve teže razlikovati činjenice od fikcije, posebno u vremenu kriza, vanrednih situacija, izbora i drugih društvenih sukoba, kada često moraju biti u prvom planu, vodeći računa da pružaju odgovorne i pravovremene informacije.

 

Pojašnjavanje zabune sa proverenim činjenicama jedan je od najvažnijih koraka koje novinari moraju preduzeti da bi pružili tačne, pravovremene i objektivne informacije. U tom smislu, digitalni alati mogu novinarstvo učiniti moćnijim, osloboditi potencijal pripovedanja, otkriti tajne podataka i pomoći novinarima da podele priče na nove i uverljive načine.

 

Kurs engleskog jezika: Kroz ovaj projekat organizuju se časovi engleskog jezika za novinare. Lokalni instruktori engleskog jezika u Beogradu održavaju nastavu.

Tagovi

Povezani tekstovi