LABUS: Mesecima smo ovo očekivali

Labus smatra da ova akcija ima za cilj da naruši međunarodni ugled zemlje i da nije „interno“ nastala. „Taman kada smo počeli da obnavljamo međunarodni ugled zemlje, jedna akcija se sprovodi da naruši taj ugled. Ovo jeste orkestrirana akcija, ali ona ima drugi izvor i cilj i treba da ozbiljno shvatimo i da se ozbiljno borimo oko toga“, dodao je Labus, koji nije odgovorio na pitanje novinara ko orkestrira ovu akciju. „Ne mogu ništa više da vam kažem, ali mi smo ovu akciju očekivali nekoliko meseci unatrag. O tome postoje informacije. Ovo je nastalo u momentu kada zemlja obnavlja narušeni ugled u svetu i to sigurno nije nešto što izražava osećanje našeg naroda, običnog građanina“, zaključio je Labus.
Ministarstvo kulture Srbije takođe je osudilo pojavu antisemitskih grafita na jevrejskom groblju i u centru Beograda, kao i napad na B92. „Nacionalna i kulturna različitost predstavlja bogatstvo Srbije i svi koji ne znaju ili još nisu naučili to da cene, treba da shvate da Srbiji i srpskom narodu jedino može da pomogne složna borba za očuvanje kulturnog nasleđa, nacionalnog identiteta i vere, a nikako šovinizam i antisemitizam“, saopštava Ministarstvo kulture.
Osuđujući napad na Jevreje i B92 Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od državnih organa da što pre pronađu i kazne pripadnike još jedne u nizu novoformiranih fašističkih organizacija, koja sebe naziva „Nacionalni stroj“, zbog širenja verske i nacionalne mržnje. „Građani Srbije neće biti bezbedni dok se u političkomsmislu ne raskrsti sa fašizmom i totalitarizmom, sa prošlošću i njenim radikalnim i ekstremnim elementima i dok se situacija u zemlji ne stabilizuje na novim političkim odnosima“, ističe LSV.
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija najoštrije protestuje zbog pojave rasističkih, antisemitskih grafita i plakata u Beogradu i napada na B92 i ukazuje da su plakati i grafiti samo nastavak široke rasističke i antisemitske kampanje koja buja u Srbiji. „Pozivanje na progon Jevreja, netolerancija i teror prema svemu što je drugačije, za sada nisu naišli na energičan odgovor države i spremnost da se civilizacijski standardi i Ustavom proklamovane demokratske vrednosti iskreno brane. Liberalne medije, a posebno one najprofesionalnije, što B92 svakako jeste, koji prednjače i u promociji tolerancije i u bolnom suočavanju s mračnim razdobljem nedavne istorije, antidemokrate po pravilu prepoznaju kao najveću smetnju za svoje delovanje“, saopštava ANEM.
Direktor B92 Veran Matić ocenjuje da se definitivo radi o organizovanom napadu i narastanju fašizma. Matić je najavio podnošenje krivične prijave.
Direktor Radio-televizije Glas Roma Dragoljub Acković najoštrije je osudio poziv na bojkot B92, navodeći da je to zločin ravan onome koji je prema toj medijskoj kući činjen tokom vladavine Slobodana Miloševića. „Svi ti koji vama šalju takve ‘pozdrave’ pre neki dan su nama posredstvom SMS slali slične poruke. Naravno, mi i dalje radimo i nećemo se obazirati na tu vrstu ljudi. Znamo mi da postoje i oni drugi za koje morate raditi i vi i mi“, saopštio je Acković u ime novinara Glasa Roma.
Nevladina organizacija Građanske inicijative smatra da se novi talas ekstremnog srpskog nacionalizma nalazi „pod pokroviteljstvom nekih državnih i crkvenih institucija“. Odsustvo državne delegacije sa obeležavanja godišnjice oslobađanja Aušvica mnogi su shvatili kao legalizaciju „lova na Jevreje“, smatra ta NVO.


 N.U.


 

Tagovi

Povezani tekstovi