LAF-u zabranjeno prisustvo sednicama „Medijske komisije“

nis-antikorupciji-forum

[box align=’box-center’ id=’7817′]

Komisija koja bi trebalo da odlučuje o raspodeli 60 miliona dinara za medijske projekte u Nišu odbila je zahtev gradskog anti-korupcijskog tela (LAF) da u formi „posmatrača“ prisustvuju sednicama Komisije.

Predsednik Komisije Dušan Stojanović, dugogodišnji dopisnik Večernjih novosti iz Niša kaže da je predlog LAF-a jednoglasno odbijen.

Složili smo se da može da ima uvid u dokumentaciju, ali da niko ne može da prisustvuje sednicama u toku rada komisije – kaže Stojanović.

Tako je odlučeno, pojasnio je, jer je predlog „kasno stigao i odugovlačilo bi ceo postupak“.

Stojanović je dodao sa će predstavnici LAF-a imati mogućnost „da pogledaju zapisnike posle svake sednice“

Inače, Lokalni anti-korupcijski forum je nezavisno telo koje je formirala Skupština grada Niša, sa ciljem da nadgleda rad organa Grada i način trošenja novca poreskih obveznika.

Podsetimo, načelnik gradske Uprave za kulturu Nebojša Stevanović je 28. maja imenovao tročlanu komisiju koja bi trebalo da ocenjuje projekte pristigle na konkurs za „sufinansiranje javnog interesa u medijima“.

Pored Dušana Stojanovića, koji je predložen kao nezavisni stručnjak za medije, na predlog ANEM je imenovan Goran Vladković, glavni i odgovorni urednik vranjskog OK radija dok je treći član Biljana Ljubisavljević, dopisnica agencije BETA, koju je predložilo Društvo novinara Niša.

Ovo će biti prvi put da se novac poreskih obveznika u Nišu dodeljuje medijima po novom zakonu, na javnom konkursu.

Članica Komisije u sukobu interesa?

ako je Biljana Ljubisavljević dopisnik novinske agencije BETA, koja je među učesnicima na konkursu, načelnik gradske Uprave za kulturu Nebojša Stevanović smatra da tu nema sukoba interesa – jer „nije u stalnom radnom odnosu“ u toj agenciji.

Ona se vodi kao nezaposlena, baš sam je pitao za to. Jeste honorarni saradnik BETE, ali je rekla da će se izuzeti kod glasanja za BETE. Nije u stalnom radnom odnosu, a to je zakonsko merilo – rekao je Stevanović.

Problem bi bio, smatra Stevanović, bio samo kada bi Ljubisavljevićeva bila u stalnom radnom odnosu.

Nije u stalnom radnom odnosu, a to je zakonsko merilo. Neko ko je stalno zaposlen kod nekoga naravno da se izuzima, odnosno da ne može da odlučuje jer direktno suprotstavljen zakonu i biće pristrasan – pojašnjava Stevanović.

Pored agencije BETA Ljubisavljevićeva je i dopisnik portala JugMedia koji takođe učestvuje na konkursu u Nišu.

Inače, Zakon o javnom informisanju i medijima nedvosmisleno zabranjuje da čanovi komisije budu u sukobu interesa.

Komisija počela sa radom „pre roka“

Ni to što je Komisija za ocenu projekata počela sa radom jedan dan pre isteka roka za žalbe na njeno imenovanje, po mišljenju načelnika Nebojše Stevanovića ne predstavlja problem.

Razmotrićemo sve pristigle žalbe. Ukoliko se nađe da je neka žalba osnovana, da su napravljeni neki propusti i greške koji utiču dodatno, onda ćemo da razmatramo o novom sastavu komisije. Mada mi ne očekujemo tako nešto – rekao je Stevanović.

Stevanović nije precizirao kada će žalbe biti razmatrane.

Podsetimo, zasada je poznato da su žalbe poslala najveća novinarska i medijska udruženja, kao i grupa niških me

Tagovi

Povezani tekstovi