Lake mete za klevete

Mediji u Srbiji neograničeno su slobodni, jer odgovornost za ono što objavljuju ne postoji. Kršenje profesionalnih i etičkih normi uzelo je maha, pa su se u našem novinarstvu odomaćili laž, neprovereni podaci, kleveta, pristrasnost, tabloizayija.


Uz ovu ocenu naših medija, član Saveta za štampu beogradskog Medija centra Lila Radonjić, upozorila je i da novinarstvo bez odgovornosti pristaju prećutno i novinari i publika. Ona je, predstavljajući rezultate istraživanja o poštovanju etičkig i profesionalnih normi u štampi, ukazala na „uvredljiv i veliki broj kleveta u novinama“. Prošli mesec obeležio je slučaj „insajder“, koji je podelio štampu na one koji su osporavali navode Vladimira Popovića i one koji su pokušali da diskredituju sve koje je „insajder“ pomenuo.


U zemlji u kojoj institucije ne funkcionišu najozbiljnije teme se tretiraju kroz tabloide-kaže se u izveštaju i primećuje da štampa ne pritišće institucije da rade svoje poslove već kreira estradnu političku snenu, u kojoj svaka tema traje jedan dan. Lila Radonjić ukazala je i na aktueliziranje tema o „stranim plaćenicima“, „antiratnim profiterima“ i nevladinim organizacijama. Sve je učestalije i korišćenje neimenovanih izvora. Štampa, ocenila je ona, preuzima ulogu posrednika u obračunavanju delova tajnih službi, pa su neki tekstovi više poruka, nego informacija.


S.R.

Tagovi

Povezani tekstovi