Lalić: Pobeda pritiska javnosti i priznanje greške vlasti

Naime, u mejlu u kom Tužilaštvo odgovara na pitanja udruženja na osnovu čega i zašto još uvek proces protiv Lalićeve traje, iako je i iz samog Kriznog štaba stigla potvrda činjenica koje je novinarka iznela u spornom tekstu, navedeno je da je prijava kojom se ona tereti da je iznela neistine o nedostatku zaštitne opreme u Kliničkom centru Vojvodine i time navodno širila paniku, odbačena još 20. aprila, te da je zvanično rešenje poslato advokatima odbrane.

– Ushićena sam i koliko god sam mislila da me nije strah, priznajem da mi je laknulo. S jedne strane, želim da verujem da je razum pobedio u ovoj zemlji. Međutim, ovo ne mogu da vidim kao pobedu razuma, jer do toga nije smelo ni da dođe. Ovo je samo pobeda pritiska javnosti, i svojevrsno priznanje greške koju je ova vlast fakat učinila, onog momenta kada je donela onu skaradnu uredbu o monopolu na informisanje koji se dodeljuje Kriznom štabu, i odlučila da hapsi novinare. Naravno da mi je drago što mi više ne preti robija, a sa druge strane mi je pomalo i žao što neću dobiti priliku da na suđenju čujem koga sam ja to uplašila i kao i što neću imati priliku da iznesem sve svoje dokaze koji nažalost potvrđuju da sam itekako bila u pravu, kaže Ana Lalić za naš list.

Ona je juče za Danas najavila da će za svedoke odbrane pozvati doktora Kona i ministra zdravlja Lončara, koji su u proteklih nekoliko dana na konferencijama Kriznog štaba izjavljivali da zaštitne opreme u početku pandemije zaista nije bilo u zdravstvenim ustanovama, ali da su tada doneli odluku da je bolje da javnost za to ne sazna, i time praktično potvrdili pisanje Lalić.

Ona dodaje da je mejl iz Tužilaštva za sada jedina potvrda da je slučaj odbačen, jer zvanična dokumenta još nisu stigla na adresu njenih branilaca.

– Zaista bih volela da u obaveštenju koje je poslato mojim advokatima stoji i objašnjenje zašto je Tužilaštvo odustalo od postupka, kao što bih volela da znam i zašto je, na prvom mestu i pokrenut postupak, zaključuje Lalić.

Ana Lalić privedena je početkom aprila kada je na portalu Nova.rs objavljen njen tekst u kome je pisala da osoblje u Kliničkom centru Vojvodine nema dovoljno zaštitne opreme za rad sa pacijentima obolelim od korona virusa. Krivičnu prijavu protiv nje podnelo je rukovodstvo KCV, za krivično delo izazivanja panike i nereda iz člana 343. Krivičnog zakonika, kao i jer narušava ugled te zdravstvene ustanove.

Mitić: KCV imao dovoljno opreme

Na pitanje da prokomentarišu krivični postupak protiv novinarke Ane Lalić posle izjave epidemiologa Predraga Kona da u početku epidemije nije bilo dovoljno zaštitne opreme, pomoćnik direktora Kliničkog centra Vojvodine profesor Igor Mitić izjavio je da ta ustanova na vreme bila snabdevena sa dovoljno zaštitne opreme i dodao da su od kovid-19 obolele samo dve medicinske sestre iz te ustanove i to posle kontakata van bolnice. To potvrđuje, dodao je, da su svi zaposleni od početka bili dobro zaštićeni. Na pitanje da li će svedočiti u eventualnom postupku protiv ove novinarke, Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, dodao je da će se odazvati svakom pozivu državnih organa. R. B.

Tagovi

Povezani tekstovi