Laslo Vegel i Ivica Smolić Prijatelji lista Danas, „Staša“ Draganu Bujoševiću, „Burzan“ Jeleni Tasić

Laslo Vegel, književnik i Ivica Smolić, predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke, dobitnici su priznanja „Prijatelj lista Danas“.
Laslo Vegel, zbog sprečenosti, nije mogao da prisustvuje dodeljivanju nagrade, ali je u pismu Danasu iz inostranstva naveo da je ovo priznanje za njega bilo neočekivano, ali da to govori o tome da ipak nije sve bilo uzalud, jer već duže vreme ima osećaj da mu je prošlost izgubljena i da je „potpuno izolovan u ovom svetu“.


– Pomirio sam se s tim da sam usamljen čovek. Jedino mi je bilo utešno što mi je ostalo nekoliko prijatelja u Novom Sadu, Beogradu, Budimpešti i u još nekoliko evropskih gradova. Ostao je samo pisaći sto i rečenice koje sam beležio – naglasio je Vegel. On ističe da je najvažnija iskustva stekao u jugoslovenskom, a yatim i u srbijanskom dru[tvu, ali i da je ovde doiveo svoje najveće poraze, „koji su još bolni, ali na koje sam ponosan“. „Uvek sam sanjao o velikom svetu, čeznuo tamo, ali nikada nisam pomislio da napustim ovaj moj. Drugde se među mislima dobro snalazim, ali samo ovde znam da li pojedini treptaj znači simpatiju ili antipatiju. Zato ga nisam napustio, naročito onda kada je život ovde bio najteži i najriskantniji. U dramatičnim vremenima stajao sam ovde kao neka usamljena straža, koja više nije sigurna šta tačno čuva, eventualno ima izvesnu slutnju da čuva jedan svet čiji je dužnik“, zaključio je Vegel u pismu.


Prijatelj lista Ivica Smolić istakao je da ga je glavni urednik Danasa Mihal Ramač pomalo zbunio kada mu je saopštio da je dobio nagradu Prijatelj lista, jer je on „čitalački prijatelj lista“ odavno, a Danas i Komercijalnu banku vežu iste vrednosti.


– Dosledni smo, otvoreni, konkretni i nazivamo stvari pravim imenom. Jedino nismo fensi i suviše moderni – rekao je Smolić.


U obrazloženju nagrade „Stanislav-Staša Marinković“, koje je pročitala Neda Todorović, profesorka Fakulteta političkih nauka, navodi se da je Bujošević jedan od vodećih srpskih novinara, koji neguje visoke profesionalne standarde i jezičke kriterijume.
– Ocene i prognoze Dragana Bujoševića dobre su i realne. On i u najaktuelnijim zbivanjima pokazuje ne samo razumevanje glavne političke matice Srbije, nego ponovo pokazuje i sluh za nove ideje, nove lidere i nove društvene snage, pokazujući da ne žali truda da u svakom trenutku bude potpuno pripremljen i za samo naizgled rutinske novinarske poslove u kojima su arogancija i inercija najopasnije napasti. Bujošević to zna. Zato je njegovo novinarstvo hrabro i živo, jer ne podleže ni profesionalnim, ni ideološkim stereotipima, već se čvrsto drži novinarskog zanata – rekla je Todorovićeva.
Dobitnik nagrade Dragan Bujošević istakao je da ovu nagradu doživljava kao priznanje za slobodu i da su u životu novinara važne ljubav i sloboda.
– U novinarstvu možete da budete slobodni i da ne postoji ništa drugo osim istine. Ali ako nemate slobodu, nemate ništa. Novinari ponekad sami hoće da budu neslobodni i za neki status prodaju tu slobodu. Tada prestajemo da budemo novinari – naglasio je Bujošević.
Jelena Tasić, dobitnica nagrade „Nikola Burzan“, istakla je da je ova nagrada priznanje novinarskoj školi Borbe, u kojoj su radili svi osnivači Danasa.
Proslavi su prisustvovali brojni gosti, prijatelji i dobitnici nagrada Danasa. A. R.

Tagovi

Povezani tekstovi