Laž kao model ponašanja

On je, u okviru serijala Pres Ekstra, istakao da bi novinar, po definiciji, trebalo istinito da izveštava.

Ukazao je, međutim, da se, onog trenutka kada se novinari dezavuišu, stvara prostor u kojem se relativizuje istina i izjednačava sa onim što niko neće da nazove pravim imenom.

Prema mišljenju Kolundžije, ne postoji pojam lažnih vesti, jer su one oksimoron za izmišljotine i fabrikovane kvazi informacije.

Kako je predočio, njihova namera je izazivanje konfuzije u javnosti, radi postizanja određenog cilja raznih interesnih grupa.

Lansiranje trolova u formi medija ili izvora informacija predstvalja alarm za javnost da se takve vesti proveravaju, objasnio je Kolundžija.

Takođe, on je ocenio da se danas zloupotrebljava činjenica da niko nema vremena za proveravanje vesti.

Trebalo bi apelovati i naučiti ljude da nijednu informaciju ne uzimaju zdravo za gotovo, naglasio je Kolundžija, čak i u slučaju medija sa kredibilitetom koji su čvrsto opredeljeni da izveštavaju prema Kodeksu novinara.

On je ukazao i na problem da država, preko konkursa za sufinansiranje projekata, odvaja velike sume novca za medije koji svakodnevno plasiraju lažne vesti.

Takvi mediji, za koje je utvrđeno da na godišnjem nivou plasiraju na stotine lažnih vesti, ne bi trebalo da dobiju ni dinar od države, izjavio je Kolundžija.

On smatra da političari ne trpe nikakve konsenkvence za izgovorenu neistinu, čime se i običnim ljudima nameće model ponašanja da, ukoliko lažu, neće snositi nikakve posledice.

Mislim da će se „čuvarima vatre“ koji su dovoljno ludi i uporni da govore istinu to isplatiti, samo niko ne zna kada će doći taj dan kada će se istina ponovo ceniti, a laž osuđivati, zaključio je Kolundžija.

Tagovi

Povezani tekstovi