Legalizam dobrodošao za kampanju

Povod za oglašavanje poverenika bilo je odbijanje deset deset državnih preduzeća i direkcija da odgovore na zahtev Administrativnog odbora Skupštine Srbije i dostave troškove reprezentacije i iznose takozvanih „menadžerskih dodataka“.


Administrativnom odboru podatke su uskratili Građevinska direkcija Srbije, Agencija za kontrolu letenja, JP Transnafta u Pančevu, JP Aerodrom „Nikola Tesla“, JP NIS Petrol, JP NIS u Novom Sadu, JP Elektroprivreda Srbije, JP Radiodifuzna ustanova RTS, JP Skijališta Srbije i JP Putevi Srbije.
„Ovakva situacija govori ili o elementarnom nepoznavanju sadržine Zakona o slobodnom pristupu informacijama i prava koja on garantuje ili, još gore, o svesnom i namernom ignorisanju sopstvenih zakonskih obaveza u nekim državnim preduzećima… Javna i druga državna preduzeća prema javnosti imaju iste obaveze kao i organi državne vlasti“, naveo je Šabić u pisanoj izjavi za javnost i naglasio da su zahtevi skupštinskog odbora „jednostavno ignorisani, iako je to po zakonu i nedopušteno i kažnjivo“.
– Pre nešto više od dva meseca zatražili smo od nekoliko državnih preduzeća , agencija i Narodne banke Srbije da nam dostave podatke o sredstvima utrošenim na reprezentaciju i menadžerske dodatke, budući da ta preduzeća dobijaju sredstva iz budžeta. Namera nam je bila i da se provere nezvanične informacije po kojima direktori tih preduzeća, predsednici upravnih odbora i menadžerski kadar koristi navodno platne kartice bez limita, ili sa veoma visokim limitima. Pojedina preduzeća su odgovorila, ali je odgovore uskratilo njih deset – rekao je za Danas Dragan Todorović, predsednik Administrativnog odbora.
S obzirom na to da ni Šabić nije uspeo da dođe do ovih podataka, odnosno potvrde ili demantija „nezvaničnih informacija“, Administrativni odbor će biti prinuđen da te podatke na kraju zatraži od Vlade Srbije , najavljuje Todorović. On tvrdi da su troškovi za reprezentaciju u ovim preduzećima „jednako veliki kao i plate“. Todorović navodi da u NIS-u tvrde da su plate službena tajna, a u BIA da je reč o državnoj tajni. „Ukoliko nam do sledeće nedelje ne dostave sve podatke, zakazaću konferenciju za novinare i saopštiću ono što smo nezvanično saznali“, rekao nam je Todorović, funkcioner Srpske radikalne stranke.
Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, veruje da će SRS u izbornoj kampanji zasigurno iskoristiti čak i nezvanične podatke o troškovima reprezentacija, visini zarade i „menadžerskim dodacima“ u preduzećima koja su u nadležnosti DS i G17.
– To će biti još jedan način kojim će radikali pokušati da diskredituju svoje političke protivnike. Nastojaće da pokažu kako srpska vladajuća politička elita nedomaćinski gospodari javnim preduzećima i kako za sebe uzima najviše. Radikali, naravno, neće propustiti šansu da pokažu da narod u Srbiji teško živi, a da jedna mala grupa uživa. Dosadašnje izborne kampanje pokazale su da SRS ume vešto da koristi diskreditujuće podatke, a naročito ih dobro koristi ukoliko su verodostojni ili ukoliko ih druga strana ne demantuje – navodi Dejan Vuk Stanković za Danas.


M. R. Milenković

Tagovi

Povezani tekstovi