Легална, а сумњива позајмица

Питање је, међутим, како једна телевизија која нема ни 200.000 евра, колико је било потребно за депозит за учешће на конкурсу за доделу фреквенција, може да добије националну фреквенцију за коју би, само за једну годину, требало да плати око 800.000 евра.

Телевизија Кошава испунила је, бар тако тврде у Савету Републичке радиодифузне агенције, све законске услове како би учествовали на конкурсу. Дали су валидне банкарске гаранције којима су потврдили своју солвентност, а уплатили су и поменути депозит. Никоме у РРА, међутим, није било познато да су новац за тај депозит обезбедили позајмицом од Телевизије Пинк, и то управо 27. марта, на дан када је истицао рок за подношење пријава.


У том тренутку Пинк и Кошава били су директни конкуренти за добијање фреквенција, па читава трансакција, иако законски легална, делује веома сумњиво и нелогично – јер, зашто би неко помагао своју конкуренцију.


Поменути уговор о позајмици између Пинка и Кошаве је у РРА, како је „Политици” речено у овој агенцији, стигао тек јуче, заједно са меницом која би била активирана ако би Кошава престала да измирује своје обавезе. Позајмица је, иначе, како незванично сазнајемо, дата на рок од шест месеци, а сам Жељко Митровић је у једним новинама изјавио да је реч о бескаматној, краткорочној позајмици.


Постојање менице, дакле, указује на то да највероватније не би дошло до „недозвољене медијске концентрације”, односно да Пинк, у случају да Кошава не отплати дуг на време, не би заузврат добио део власништва над овом кућом.


А управо је преко сличне позајмице својевремено породица Карић ушла у власничку структуру нишке ТВ 5, чији је један од власника тако постала и Оливера Недељковић, сестра Богољуба Карића. ТВ 5, међутим, није добила националну фреквенцију, а као један од разлога незванично се наводила управо њихова повезаност са Карићима.


После свега Ненад Цекић, председник Савета РРА, изјавио је за Б92 да су „(Мирољуб) Радојковић и (Раде) Вељановски направили закон такав какав јесте и нема одузимања фреквенција”, али и да ће РРА да прати даљи развој ситуације између Пинка и Кошаве и „чим приметимо неке неправилности одмах ћемо реаговати”.


– Да сам знао за ту трансакцију не бих ни гласао да Кошава добије фреквенцију – додао је Цекић, али већ који сат касније није био спреман да исту тврдњу понови и за „Политику”.


На потребу даљег праћења ситуације упозорава и Раде Вељановски, предавач на Факултету политичких наука у Београду, који за „Политику” каже да ће бити веома интересантно видети, и са становишта Закона о радио-дифузији и интереса јавности, да ли ће ова финансијска трансакција за последицу да има медијску сарадњу која би могла да доведе до недозвољене медијске концентрације.


Иако каже да не зна за сличну врсту финансијске трансакције, која је законски највероватније легална, али с обзиром на конкурентност уговорних страна веома нелогична, Вељановски додаје и да је Савет РРА морао да зна за уговор између Пинка и Кошаве и да ове куће испита о свим његовим појединостима.


Адвокат и експерт за медијско право Срђан Шишић каже за „Политику” да је ово само још један доказ да је цела ствар са РРА накарадно постављена, као и да потврђује примедбе на нејасно пословање Савета РРА које је, како каже, веома нетранспарентно. У самој Пинковој позајмици Кошави он не види ништа спорно, јер су, како каже, нашли правну празнину, с обзиром на то што закон не забрањује такву врсту односа између две медијске куће.


Коначна одлука о целом случају у рукама је Савета РРА који је заседао јуче после подне, али Шишић додаје да постоји, додуше мала, могућност да цела ствар заврши и на суду, уколико судску заштиту затраже они који мисле да су у целом случају оштећени. У тренутној подели улога, то би могли да буду БК Телевизија и РТЛ.


– С обзиром на то колико код нас трају судски поступци, међутим, мислим да до тога неће доћи – каже Шишић.


М.Р.Петровић


 


 

Tagovi

Povezani tekstovi