Leto najbolje za smene

Veljanovski je upozorio da mediji tokom leta moraju biti obazrivi, posebno u odnosu na vlast, „jer se može desiti da država nekim svojim odlukama na neregularan način zahvati i medije“ i istakao da može doći do promene struktura u pojedinim medijskim kućama, kao što je RTS. Veljanovski je takođe naveo da je krajnje vreme da se nadležni organi pozabave radom Saveta Republičke radiodifuzne agencije i utvrde da li ova Agencija obavlja svoj posao na pravi način.
Miroljub Radojković, profesor FPN-a, rekao je da se trenutno stanje televizijskih stanica u Srbiji opisuje izrekom „zatišje pred buru“, jer su mnogi važni poslovi odloženi ili prekinuti. Kako je objasnio, nije završena privatizacija TV emitera u državnoj svojini, dok su neki privatizovani emiteri ostali bez novih vlasnika i preti im zatvaranje.
– Kada se vratimo sa odmora, verovatno će nas sačekati neka nova lica, od RTS-a do RRA, zahvaljujući majskim izborima i formiranju nove vladajuće koalicije – naglasio je Radojković.
Medijski stručnjak Jelena Sučurlija navela je da državu, u prvim mesecima nove vlade, čeka mnogo posla u oblasti medijskog zakonodavstva. Moraće da se reši pitanje transformacije i privatizacije javnih glasila, pre svega usaglašavanjem zakona koji su u međusobnoj koliziji, kao i da počne javna rasprava o Nacrtu zakona o medijskoj koncentraciji, čiji je cilj da svako ima pravo da zna ko je pravi vlasnik medija, kao i da spreči monopole.


J. D

Tagovi

Povezani tekstovi