List Danas podneo krivičnu prijavu zbog prevare u traženju pomoći

Prijava je podneta zbog apela za pomoć porodici Janković, koju je naš list objavio 15. januara na portalu Danas.rs, a dan kasnije i u štampanom izdanju, a za koji se kasnije ispostavilo da je u pitanju moguća prevara.

Pričom da je sa mužem i dvoje dece dobila otkaz u privatnom stanu jer dva meseca nisu platili kiriju, jer je muž dobio otkaz na poslu, da nemaju novac za lekove za bolesno dete pa moli čitaoce da joj pomognu finansijski ili kupe lekove, hranu i odeću za decu, sumnja se da je Verica Janković, koja se novinarima Danasa predstavila kao Nataša Janković, sebi pribavila protivpravnu imovinsku korist.

Kako je u prijavi navedeno, time što je lažnim prikazivanjem činjenica obmanula, odnosno dovela u zabludu neograničen broj lica, odnosno i redakciju lista Danas a i njegove čitaoce, osnovano se sumnja da je Jankovićeva počinila krivično delo prevare iz člana 208 Krivičnog zakonika, pa se od Tužilaštva traži da ispita navode iz prijave i preduzme krivično gonjenje prijavljene.

Nakon što je redakcija posumnjao u verodostojnost priče koju je list objavio, kao i uklanjanja najpre broja žiroračuna a zatim i teksta sa portala, obratili smo se informativnoj službi MUP-a sa svim raspoloživim informacijama i podacima koje posedujemo i do kojih su novinari Danasa daljim istraživanjem došli.

Dan kasnije, list je objavio i tekst pod nazivom “Da li je tužna sudbina porodice Janković – prevara?”, u kome smo čitaoce obavestili o svim detaljima slučaja koji su nama poznati, kao i da smo o svemu obavestili nadležne državne organe, te da ćemo javnost obaveštavati o svim daljim detaljima vezanim za taj slučaj.

Tagovi

Povezani tekstovi