List Danas pokreće Klub čitalaca (VIDEO)

U situaciji u kojoj imamo nesređene tržišne prilike, političke pritiske i smanjeni broj prihoda od oglasa, a zbog čega smo prinuđeni već neko vreme da se štampamo na smanjenom broju stranu, odlučili smo da se ubuduće na prvom mestu oslonimo na naše čitaoce.

Poslednjih nekoliko godina intenzivno razvijamo i naše onlajn izdanje koje je u kratkom roku postiglo značajne rezultate i beleži konstantan trend rasta poseta. Poslednjih nekoliko meseci portal Danasa imao je po više od pet miliona poseta i oko 1,5 miliona posetilaca. Da bismo nastavili da se razvijamo u skladu sa novim tehnologijama i bili održivi nedostaje nam sredstava.

Na portalu www.danas.rs – klub.danas.rs omogućili smo sistem za elektronsko plaćanje karticama, iz zemlje i inostranstva, tako da će svi koji podržavaju naš rad moći da u tri klika uplate kratkoročne donacije, pretplate se na PDF ili štampano izdanje lista ili učlane u naš Klub čitalaca.

Klub čitalaca Danasa će podrazumevati da svako ko se učlani dobije člansku kartu, PDF format štampanog izdanja na mejl veče pre nego što se novine pojave na kioscima i brojne popuste u restoranima, pozorištima, bioskopima, knjižarama, turističkim agencijama, Car Go i slično koji će se vremenom stalno dopunjavati.

Članarina će mesečno iznositi 990 dinara, a sistem koji ćemo uvesti na sajtu imaće opcije da se prijavi po više meseci ili godinu dana, te će se članu/pretplatniku automatski skidati sa kartice svakog meseca taj iznos.

Budući da mediji danas opstaju pretežno zahvaljujući oglašivačima, nezavisno novinarstvo može biti ugroženo njihovim interesima, a  pravo građana na tačnu, objektivnu, pravovremenu i potpunu informaciju može biti dovedeno u pitanje. Ideja je zato da ovo bude jedan od redovnih izvora finansiranja Danasa u bliskoj budućnosti, kako ne bismo morali da zavisimo od oglašivača i projekata.

Iz ovog razloga, mediji bi trebalo da zavise isključivo od onih zbog kojih postoje – svoje publike – a Danas je, tokom 22 godine postojanja, često u veoma teškim uslovima, dokazao da ima publiku koja mu veruje i zbog čije je podrške opstao do danas.

Klub čitalaca Danasa javno je za sada podržao i niz javnih ličnosti među kojima su glumci Milan Lane Gutović, Gorica Popović, Nikola Đuričko, reditejka Tanja Mandić Rigonat, muzičari Bisera Veletanlić, Vasil Hadžimanov, Milan Stanković – Sevdah Baby, Maja Cvetković (E Play), novinarka Danica Vučenić, satiričar Zoran Kesić, voditelji Darko Mitrović i Igor Brakus, reditelj Stevan Filipović, vaterpolista Živko Gocić, upravnica Šabačkog pozorišta Minja Bogavac, a očekujemo da će ta podrška i dalje spontano rasti.

Crowdfunding je alternativni način prikupljanja sredstava zasnovan na volji pojedinaca i malih i velikih preduzeća da direktno pomognu opstanku ili razvoju onoga što smatraju bitnim, a poslednjih godina pribegli su mu i neki od najuglednijih svetskih medija, poput Njujork tajmsa, Gardijana ili Vašington posta.

Stručnjakinja za crowdfunding Vladica Jovanović, direktorka agencije Brodoto koja realizuje kampanju za Danas, ističe da medijski crowdfunding u Srbiji počinje da prati trendove u svetu u kome se sve više medija posvećenih nezavisnom i objektivnom izveštavanju okreće čitaocima kao primarnim izvorima finansiranja njihovog rada.

– Za građane koji sada mogu da postanu pretplatnici i donatori ova vrsta kampanja znači i preuzimanje odgovornosti, koja sada postaje deljena. Građani postaju odgovorni da obezbede sebi samima i drugima u društvu pristup istini, time što i od njihovog doprinosa zavisi opstanak medija. U eri interneta, pametnih mobilnih telefona i trenutno dostupnih informacija, način na koji komuniciramo vesti i druge sadržaje se promenio. Online redakcija i portal Danasa pruža upravo to, i potrebno je platiti uslugu koja obezbeđuje da te informacije dobijemo direktno u svom mejl sandučetu i na telefonu na isti način na koji plaćamo i štampano izdanje novina – navodi Jovanović.

Klub čitalaca Danasa je, kako dodaje, način da se dugo godina građena i negovana zajednica čitalaca i oglašivača i partnera sada stavi u formu u kojoj kada smo svi povezani možemo da imamo veći uticaj na kvalitet i pravovremenost vesti koje čitamo, ali i kvalitet života.

Glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Petrović poručuje da je važno čitati Danas „ako nećete da vas farbaju sa svih strana, mada tiraži drugih dnevnih novina pokazuju da naš narod više voli da ih farbaju“. Ako bi prestao da postoji, smatra, ne bi imalo šta da ga nadomesti.

– Ako bi Danas propao, ne bismo imali baš jasnu sliku stvarnosti u Srbiji, imali bismo izopačenu sliku. Verovatno ne bimo znali da se u Srbiji dešava išta loše što se tiče vlasti. Imali bismo zvezde rijalitija kao ikone pop kulture i prosto bili bismo malo zaglupljeni propagandom koja je prisutna u svim ostalim medijima – smatra Petrović.

Postanite član Kluba čitalaca Danasa i time podržite nezavisno i objektivno novinarstvo.

Petrović: Sve manje oglašivača

Urednik Danasa Dragoljub Petrović kaže da je Danas jedini list koji je, u novinarskom smislu, opoziciono nastrojen prema vlastima, a istovremeno ga ne voli mnogo ni opozicija jer i njih kritikuje kad god može. „Nas prozivaju da lično poznajemo sve naše čitaoce, da nikad nismo bili mnogo tiražan medij, a u poslednje vreme ćemo izgleda da upoznamo lično i sve svoje oglašivače jer je i njih sve manje. Baš zato što smo takvi kakvi smo“, ocenjuje Petrović.

Pogodnosti za članove Kluba čitalaca Danasa

Članskom kartom Kluba čitalaca Danas moguće je za sada ostvariti popuste kod sledećih brendova:

– Izdavačka kuća Dan Graf

– Srbijavoz

– Knjižare Laguna

– Pozorište Atelje 212

– Restoran Lovac, Beograd

– Motor T- shirts majice

– Visoka škola za komunikacije

– Restoran Karuzo, Beograd

– Kolarac, škola za strane jezike

– Izdavačka kuća Clio

– Božidarac, kursevi

– Admin Training centar

– Izdavačka kuća Book (Booka Store)

– Turistička agencija Odeon

– Opera i teatar Madlenianum

– Izdavačka kuća Dereta

– Dechkotzar

– Diva laser centar

– Metropolis music

– Cineplexx Novi Sad

– Restoran Teatroteka, Beograd

– Muzej Iluzija

– Car Go

– Ostepmed, ordinacija za osteopatiju

– Bali detoks centar – masaže, tretmani, vaučeri

– Restoran Domaćin, Zrenjanin

– Eterna – estetske procedure

– Salaš Đorđević, Subotica

– FitPass

– Caffe 16, Beograd

– Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“

Tagovi

Povezani tekstovi