List Danas ponovo obradovao Novosađane

Od ranog jutra su prilazili štandu da po redovnoj ceni našeg vikend izdanja dobiju i knjigu po izboru. Najviše ih je obradovalo to što smo u subotu imali još poklona za njih, tako da se nemali broj Novosađana odlučio da uz kupljene novine dobije i besplatnu kartu za posetu Poljoprivrednom sajmu.
Celo prepodne u centru grada je bilo živo. Novosađani su se Zmaj Jovinom vraćali sa Riblje pijace ili tek odlazili na nju po starom dobrom „laloškom“ životnom fazonu: „Ima se kade.“ Imali su, naravno, vremena i da sa saradnicima Danasa proćaskaju o aktuelnim temama i da biraju knjige. Među prvima je do našeg kombija stigao i komšija Lala kako ga svi u gradu zovu, a to je čovek koji obučen u vojvođansku nošnju ima tezgu u Zmaj Jovinoj sa vojvođanskim suvenirima. Odmah je kupio troje novina i uz to odabrao tri knjige.
– I prošli put sam se obradovao kada sam video da se vaš kombi parkira pored moje tezge i kupio sam novine. Danas sam isto odmah došao da uzmem Koraksove karikature, a evo uzeo sam još dve knjige. Stvarno mi se dopada vaša akcija. Nadam se da ću imati mušterija i da neću imati vremena da čitam novine pre podne, ali zato kada dođem kući, za to uvek imam vremena – rekao je Lala i otišao do svoje tezge pored nas.
Vrućina, vreva asfalta, gužva… Žene se pretežno odlučuju za bestselere i kuvare, muškarci razgledaju i najviše uzimaju knjigu Koraksovih karikatura u izdanju Dan Grafa, a deci ne promiču „Hobiti“…
Nailazi i multimedijalni umetnik i književnik Vladimir Kopicl i kao stari roker, opredeljuje se za knjigu o Roling stounsima, a mi ne propuštamo da mu čestitamo na „Disovoj“ nagradi koju je nedavno dobio. Među brojnim Novosađanima okupljenim oko našeg štanda i koleginica novinarka iz Građanskog lista Marija Magdalena Idei-Trifunović. – Razmišljam šta da uzmem… Evo i ja ću „Bekstvo“. Dobra vam je ta akcija i sviđa mi se da mogu da se domognem knjige po jeftinijim cenama jer volim da čitam. Ne mogu da čitam samo novine koje su uvek tmurne i pune politike koja nas zaokuplja po ceo dan. Volim da se isključim od novinarstva i svakodnevice i da pročitam nešto dobro. Uvek podržavam ovakve akcije i uvek pogledam šta se nudi kada su knjige u pitanju. Dobro ste odabrali termin, subota pre podne je dobar izbor jer smo svi u gradu pa sam zahvaljujući tome, evo, ponovo obradovala sebe. Za 40 dinara sam kupila i novine i knjigu, danas je moj srećan dan – napustila nas je s osmehom Marija.
Do 14 sati smo uspeli da još hiljadu Novosađana od našeg štanda ode nasmejano, zadovoljno i srećno. Pa neka onda neko kaže da „male stvari ne čine sreću“.


G. Noni

Tagovi

Povezani tekstovi