List Danas uručio novinarske nagrade Jeleni Obućini i Mariji Stojanović

Foto: N1
Foto: N1

List Danas je, povodom svog rođendana, nagradu „Stanislav Staša Marinković“ uručio novinarki Newsmax Adria Jeleni Obućini, a nagradu koja se dodeljuje unutar redakcije, „Nikola Burzan“, novinarki političke rubrike Mariji Stojanović.

Žiri za dodelu nagrade „Stanislav Staša Marinković“ odlučio je većinom glasova da novinarka Jelena Obućina bude dobitnica ovog priznanja za 2021. godinu, zbog svog originalnog autorskog pristupa u vođenju i uređivanju emisije „Pregled dana“ Newsmax Adria koja se emituje na TV Nova S.

„Ja sam nagradu doživela kao dodatni podstrek onome što radi naša redakcija, neće se s nagradom završiti pohvale za ono što radimo. Hvala što ste prepoznali trud i nagradili hrabrost i talenat, ja ću se truditi da ostanem takva, na šta me nagrada obavezuje“, rekla je Obućina prilikom uručenja nagrade.

 

Ona je za televiziju N1 na pitanje šta je novo doneo Pregled dana doneo na medijskom nebu Srbije, rekla da je „novo, u stvari, staro“.

 

„Vraćanje starih, zaboravljenih televizijskih formata, a to je komentar, vrlo ozbiljna, škakljiva televizijska forma, klizav teren, ali smo mi rešili da ga vratimo, i očigledno nismo pogrešili. Ljudima je potreban jezik koji razumeju, ne oficijalan, ne čvrst ne tvrd, potreban im je stav i oni su to u uvodnicima Pregleda dana i dobili. A naše vesti se razlikuju po tome što ne opterećuju sa previše informacija… radimo dubinski, stavljamo stvari u kontekst, i mislim da je to ono što je žiri primetio“, kazala je Obućina.

 

Na pitanje kako u komentaru ne skliznuti u pristrasnost i neobjektivnost, ona ukazuje da je „komentar sam po sebi i pristrasan i neobjektivan, on je kao kolumna u novinama, vi iznosite svoj stav, to je moj stav, samo što se on evidentno ljudima dopada. Srećem puno ljudi koji kažu ‘hvala ti, ti govoriš ono što ja mislim’“.

 

Dodaje da je komentar „klizav u meri da vi u nekom trenu možete da se ogrešite o neka profesionalna načela, ali nadam se da mi se to nikad neće desiti, ja imam iskustvo od 15 godina rada na javnom servisu, a tamo vas uče da stojite samo u sredini“.

 

Takođe, ne vidi problem u tome što komentar postoji u okviru informativne emisije, „mislim da se to ljudima dopada“.

 

„Mislim da bi svaki pokušaj da mi isturimo objektivnost ispred razuma bio pogrešan. Dakle, mi smo ignorisani od strane onih koji upravljaju ovom državom. Oni ne žele da govore za naše medije. Naše insistiranje na objektivnosti je izričito u tome da pokušavamo da ih dobijemo i to treba da nastavimo da radimo. Ja ne vidim da je moguće biti objektivan, moguće je biti lažno objektivan“, zaključila je Obućina.

 

Žiri je u obrazloženju nagrade naveo da su uvodnici Jelene Obućine „suptilne analize, dijagnoze događaja i pojava, svojevrsni satirični eseji koje prenose mnogi mediji, i koji se, ni malo slučajno, „poput dobrog virusa šire društvenim mrežama i prepričavaju“.

 

Godišnja nagrada Dan Grafa Nikola Burzan za najboljeg novinara lista Danas pripala je većinom glasova žirija novinarki političke rubrike Mariji Stojanović.

 

Žiri je konstatovao da je Marija kao novinarka ne samo u prethodnih godinu dana već i svojim celokupnim stažom u Danasu uvek uspevala da rubrikama u kojima je radila ponudi odličan sadržaj, a samim tim i čitaocima nova saznanja o najvažnijim društvenim i političkim temama.

Tagovi

Povezani tekstovi