Lista kandidata za frekvencije

Za dobijanje nacionalne frekvencije konkurišu televizija Avala, B92, BK, Košava, MTS, Pink, Pro TV, Sigma televižn, TV 5, Foks televizija, Hepi TV i CME SR TV.

Zbog neispunjavanja zakonskih uslova, nepotpunosti ili neblagovremenosti prijava, iz trke za nacionalne frekvencije eliminisani su RTL zbog sporne vlasničke strukture, jer je više od 49 odsto stranog kapitala, TV A, jer nije uplaćen depozit, IBC, u kojoj je 100 odsto društveni kapital, kao i Politika, zbog više razloga.

Povodom odluke Radio difuzne agencije da ne prihvati prijavu RTL, u pojedinim medijima, je objaljivano da je agencija takvu odluku donela nakon intervencije ministra kulture, Dragana Kojadinovića. Kojadinović je, međutim, za B92 demanatovao da njegovo ministrastvo ima veze sa time i da je ono samo, u skladu sa zakonom, poslalo mišljenje da treba poštovati zakon o vlasničkim strukturama televizija koje konkurišu za frekvenciju.

„Radiodifuzna agencija ima odgovor zašto je doneta takva odluka za RTLi to je prava adresa na koju se treba obratiti. Ne želim da time prebacujem loptu u tudje dvorište. Međutim, ako je nešto sporno u vlasničkoj strukturi, ovoj koja treba da figurira kao domaći kapital od 49 odsto, onda to nije problem ni ministarstva kulture, niti Radiodifuzne agencije, već onih koji su osnivali firme koje učestvuju“, kaže Kojadinović.

Glavni urednik RTL televizije u Srbiji Maja Divac izjavila je da ta medijska kuća smatra da lista koju je objavio Savet Republičke radiodifuzne agencije ne znači da je RTL diskvalifikovana iz konkursa za dodelu nacionalnih frekvencija. Prema njenom mišljenju, RTL smatra da je u pitanju veliki nesporazum i da je reč o pogrešnom tumačenju zakona. U skladu sa zakonskim mogućnostima, RTL će učiniti sve da Radifuzna agencija uvidi da je „napravila pogrešnu procenu“, kako bi se kandidatura RTL za nacionalnu televizijsku frekvenciju vratila ponovo u trku.

Za pet nacionalnih radijskih frekvencija konkuriše devet radio stanica – Kis FM, Pro FM, B92, Indeks, S, Fokus, Roudstar, Sigma FM i TDI.

Odbijene su prijave Radija Ju jer je 100 odsto u vlasništvu države, radija MIP zbog neuplaćivanja depozita, Radio Politike iz više razloga, Radio Novosti zbog nepotpune dokumentacije, Radio Fleša i Radio Grada jer je više od 49 odsto stranog kapitala, a BS FM zbog toga što je u njemu 100 odsto društveni kapital.

Za TV frekvenciju na području Vojvodine prihvaćene su prijave novosadskih televizija Panonija i Most i Super iz Subotice.

Za emitovanje šest TV programa na području grada Beograda konkurisaće Art, Enter, Košava, SOS, Metropolis, Most, Palma, Plus i Studio B.

Tagovi

Povezani tekstovi