Ljubica Gojgić: Odlikovana novinarka

ljubica

Novinarki Ljubici Gojgić, urednici emisije „Pravi ugao“ na Radio- televiziji Vojvodine, uručeno je juče najviše francusko priznanje „Vitez nacionalnog reda Legije časti“ za profesionalni rad i integritet. Orden Legije časti je odlikovanje koje je 1802. ustanovio Napoleon Bonaparta.

Ambasador Francuske Pjer Košar rekao je da se Gojgić orden dodeljuje zbog toga što je u svojoj zemlji branila demokratske vrednosti do kojih Francuska drži.

 

„Ljubice Gojgić, u ime predsednika Republike Francuske, odlikujemo vas nacionalnim ordenom Legije časti u rangu viteza“, rekao je ambasador Košar.

 

On je istakao da je Gojgić jedna od najcenjenijih novinarki na prostoru zemalja bivše Jugoslavije i ukazao da je njena karijera počela 1992. na Radio Indeksu, da se kasnije pridružila nedeljniku NIN, pisala za Demokratiju, list koji je izlazio krajem devedesetih. Posebno je istakao njen rad na televiziji B92 od 2001. godine i njeno izveštavanje iz Haškog tribunala, sa suđenja bivšem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, pristupanju Srbije EU i dijalogu Beograda i Prištine.

 

Gojgić je naglasila da sa ponosom prima orden i da joj je čast što je ocenjeno da je njena karijera doprinela borbi za jačanje demokratskih vrednosti, posebno slobode govora i mišljenja.

 

– Pripadam slobodnoj generaciji koja je smela i htela i volela da govori o slobodi uopšte, pa i slobodi medija, koja je smatrala svojom obavezom da je osvaja i pravom da je nikome ne prepušta, ni vlasti, ni protivnicima, ni saveznicima, rekla je Gojgić i dodala da je stasala u okruženju gde je borbenost imala prednost nad savitljivošću.

 

Ona se na kraju svog govora obratila na francuskom i podelila sećanje na svog dedu koji je prošao golgotu u Prvom svetskom ratu i do kraja života govorio o dve otadžbine – Srbiji i Francuskoj.

 

Ljubica Gojgić je rođena u Titovom Užicu. Diplomirala je na Fakultetu za medije i komunikacije. Usavršavala se u Parizu i Pitsburgu. Od 2014. gostuje kao predavač novinarske škole Udruženja novinara Srbije, a od 2016. predaje na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Često voli da kaže da „kad si novinar, onda si novinar 24 sata“. Dobitnica je nagrada „Dimitrije Davidović“ (UNS), „Stanislav Staša Marinković“ (list Danas), ali i „Aleksandar Tijanić“ (UNS).

 

Tagovi

Povezani tekstovi