Lokalne TV stanice traže zavođenje reda u etru

To su juče u Čačku saopštili članovi Saveta RRA, tokom razgovora sa predstavnicima regionalnih i lokalnih TV stanica, koji se žale zbog trenutnog statusa i neprilika u poslovanju.
– Najveći problem danas čine emiteri koji nisu ni konkurisali za frekvenciju, a rade i dalje. U etru je bilo 1.200 emitera, još stotinu je naknadno podnelo zahteve za frekvencije, a dozvole je dobilo 400 radio TV kanala ili je taj postupak još u toku – rekao je Velimir Milošević, član Saveta RRA.
On je posebno napomenuo da je rok za privatizaciju javnih preduzeća u ovoj oblasti istekao decembra prošle godine, dodavši:
– Od nove vlade Srbije, odmah po konstituisanju, zahtevaćemo da taj postupak bude sproveden do kraja, ili će im biti oduzete dozvole za frekvencije.
Skup u Čačku bio je drugi radni sastanak (prvi je održan u februaru) poslodavaca regionalnih i lokalnih TV kanala, koji su juče odlučili da osnuju dobrovoljnu asocijaciju, radi zaštite svojih prava. Vlasnik TV „Galaksija 32” iz Čačka koji je organizovao skup, Mišula Petrović, naveo je podatak da je lokalna televizija obavezna da, na svakih 100 zarađenih dinara, državi i raznim udruženjima autora i interpretatora isplati 116 dinara.
– Jasno je da u takvoj proporciji poreski obveznici neće preživeti. Pod pretnjom sudskih presuda obavezni smo da, zaštitnicima muzičkih prava, isplaćujemo 4,5 odsto čak i na sredstva koja nam opštine doznače na informativne programe. Istovremeno, kablovski distributeri uveli su celodnevne televizijske programe i nikome ništa – kazao je Petrović.
U Srbiji danas postoje četiri organizacije za zaštitu prava autora i interpretatora. Izmenama zakona o autorskim pravima, čiji je nacrt na raspravi, govori se o „srazmernosti njihovih tarifa”. TV emiteri, međutim, žale se da novac po tom osnovu ubire kako se ko snađe.
– Kao producent Dragačevskog sabora trubača u Guči, znam da je Sokoj prošle godine dostavio obračun na šest miliona dinara na ime autorskih prava, što je više od godišnjeg budžeta Centra za kulturu u Guči, organizatora priredbe. Pitao sam čoveka iz Sokoja na osnovu čega su odredili tu brojku i dobio odgovor da su u štampi pročitali kako je na Saboru bilo oko 500.000 posetilaca, pa misle da je šest miliona realan iznos – kaže Dobrivoje Marinski, vlasnik TV „Sunce” iz Aranđelovca.
Zoran Anđelković, direktor RTV „S” naveo je da jedan TV kanal koji želi da se pojavljuje na svim kablovskim televizijama u Srbiji mora za to da plati 42.000 evra godišnje, dok Maja Blagojević (TV „Kanal 9”, Novi Sad) tvrdi da dva kablovska operatera u njenom gradu traže još po 1.500 evra mesečno za to pravo…

Tagovi

Povezani tekstovi