Lokalne vesti vrti internet

Tačnije, Somborci imaju priliku da slušaju samo dve radio stanice – Radio „Fortunu“ i „BB Radio“, koje se prevashodno bave emitovanjem muzičkog programa, dok su za ostale informacije zaduženi mediji koji se emituju u virtuelnom, internet prostoru.

Sa žalom za boljim vremenima Somborci su ispratili vest iz Centra za licenciranje stečajnih upravnika u Novom Sadu, da je za 200.000 dinara izvesni Darko Živanović iz Beograda pazario već dobrano zastarelu miksetu i još neke delove opreme utihnulog Radio Sombora. Preostaje im jedino da čežnju za lokalnom radio-stanicom ublažavaju realno oskudnom programskom šemom Novog Radio Sombora.

Iza ovog elektronskog medija koji svoj program emituje isključivo posredstvom interneta stoji nekadašnji novinar „originala“ Siniša Stričević, a društvo u virtuelnom internet prostoru mu pravi nekoliko portala koji imaju ambiciju da budu lokalna glasila. 

Pored najpoznatijeg portala „SoInfo“, čije su, kritičke po svaku vlast, napise često preuzimale i daleko veće medijske kuće koje program emituju na nacionalnom nivou, Somborci o vestima u svom gradu mogu da se informišu i na portalima „SomborNjuz“ ili „025.rs“ koji ima ambiciju proizvodnje video- vesti. 

Ekonomski zanemoćala somborska sredina, očigledno, ne može da „servisira“ iz sve manjeg marketinškog kolača plaćanje frekvencija i za „zemaljske“ televizije, pa dve ovdašnje medijske kuće, RTV „Sreće“ i TV „K54“ svoj televizijski program emituju posredstvom kablovskih operatera SBB i MTS. 

Mada su svojevremeno imali iste startne pozicije, utisak je, nakon što je u stoprocentno vlasništvo RTV „Sreće“ ušla ovdašnja uspešna kompanija „Meteor komerc“ koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom i trgovinom, program ove kuće je znatno kvalitetniji i raznovrsniji, zahvaljujući između ostalog i daleko većem broju stvarno zaposlenih novinara, prezentera i tehničara, kao i tehnici i adekvatnijem prostoru u kojem se proizvodi i emituje program. 

Slovo palo na „Somborske novine” Svega godinu dana posle gašenja Radio Sombora u ropotarnicu medijske istorije otišao je i somborski list „Dunataj“, štampano glasilo mađarske nacionalne manjine. Takvu sudbinu, odnosno gašenje nakon skidanja sa budžetskih jasli izbegle su „Somborske novine“. Ovaj list, osnovan još 1954, uspešnije je privatizovan od Radio Sombora.

Tagovi

Povezani tekstovi