Lokalni grant za prekogranično istraživačko novinarstvo

2-800x400

Četiri evropske organizacije udružuju snage na jačanju prekograničnog, lokalnog istraživačkog novinarstva u Evropi kroz projekat „Cross-border Local“. Uz finansijsku podršku Evropske komisije (Kreativna Evropa), Transitions (Češka Republika), SSE Riga Centar za medijske studije (Letonija), Evropska federacija novinara (Belgija) i Journalismfund.eu (Belgija) će preduzeti višestruki program od 1.3. miliona evra koji će uticati na novinarsku profesiju u Evropi.

 

Ovaj projekat će biti usmeren na novinare i novinske kuće iz svih zemalja učesnica Kreativne Evrope (EU i van EU). Cross-Border Local biće fokusiran na  tri glavna mehanizma podrške: 

 

 

Program grantova

 

Rešavajući nedostatak nezavisnog lokalnog novinarstva u mnogim zemljama, ova inicijativa će dodeliti grantove lokalnim istraživačkim novinarskim projektima. Ključna oblast biće prekogranična saradnja, koja će omogućiti novinarima i/ili medijima koji učestvuju da istraže moguća rešenja koja bi mogla da funkcionišu u gradovima u drugim delovima Evrope. Taj pristup će podstaći viši nivo kritičkog razmišljanja o hitnim problemima društva, povećati nivo debate i podstaći građanski angažman. Priče koje nastaju stvoriće svest kod lokalnih novinara i građana da lokalni ili regionalni prilozi često imaju i međunarodnu dimenziju, i obrnuto, da evropske teme imaju reperkusije sve do lokalnog nivoa.

 

 

Programi obuke 

 

Budući da lokalni novinari često imaju malo resursa ili iskustva sa prekograničnim istraživačkim novinarstvom, ovaj projekat takođe predviđa program obuke u različitim aspektima istraživačkog novinarstva, angažovanja lokalne publike i bezbednosti. Obuke će organizovati iskusni partneri sa značajnim iskustvom na tom polju.

 

 

Mini-MBA (Master of Business Administration) za lokalne medije 

 

Potreba za inovativnim održivim modelima poslovanja i upravljanja za lokalne medije biće rešena organizovanjem mini-MBA za lokalne medije.

 

 

Kao pomoć za prijavljivanje na grant za lokalno prekogranično novinarstvo,  Evropska federacija novinara (EFJ) organizuje onlajn vebinar 15. novembra od 11 do 12 časova.

 

Kako biste se registrovali za učešće na vebinaru, popunite sledeći formular:

https://forms.gle/TH5oMma5fQQ3sAfr7

 

 

 

Tagovi

Povezani tekstovi