Lokalni mediji na udaru moćnika



Na juče održanoj promociji novog broja Dosijea, Rokvić je kazao da je prisluškivanje novinara u Srbiji fenomen o kojem je počelo da se govori, ali da nije siguran je li to razlog za ohrabrenje ili zebnju. On je ocenio da postoji podela medija na patriotske i izdajničke, ali i na reformske i kvazireformske. Mane se bolje uočavaju kod tabloida zbog njihove „bombastičnosti“, a korupcija se u medije uvodi kroz ideološku „oblandu“, rekao je Rokvić.


-Lokalni mediji su crna rupa o kojoj malo ko govori. Novinari trpe pritisak lokalnih političara koji direktno utiču na formiranje javnog mnjenja – istakao je Vukašin Obradović, glavni i odgovorni urednik lista Novine Vranjske.
Na odgovorna mesta u lokalnim medijima postavljaju se nekompetentni, a čak su i listovi koji su ekonomski nezavisni izloženi uticaju politike, kao Pančevac u čiji je Upravni odbor nova vlast postavila stranačke ličnosti, rekao je Obradović. Vlada Srbije će, prema njegovim rečima, morati da donese odluku o privatizaciji lokalnih medija ili da promeni Zakon o javnom informisanju.


M.Z.Mitrović

Tagovi

Povezani tekstovi