Lokalnim moćnicima za sve krivi novinari

Zimus je nepoznato lice polomilo miksetu TV „Jedinstvo“, išamaran je novinar „Kurira“, nepoznata lica su pretukla portira u Regionalnoj TV, emisiona oprema ove dve televizije više puta je bila uništena, dopisnicima dnevnih listova konstantno se preti kada istražuju škakljive teme, a tokom svih ovih godina niko nije učinio ništa da se ova praksa prekine i da se zaštite novinari koji istražuju gde su nestale pare iz opštinskog budžeta, ko remeti javni red i mir, ko se bavi kriminalom, ko uzurpira tuđe zemljište… I novinaru Jahji Fehratoviću je krajem 2006. godine prećeno smrću, a Fehratović je potom digao ruke od novinarstva i otišao u inostranstvo. Tek sada je policija, dolaskom novog načelnika Dragana Terzića, zaštitila integritet novinara. Zbog pretnji novinarki Milić, uhapšeni su Faruk L. i Harun L. Svi raniji slučajevi su praktično stavljani pod tepih i ostali su nerasvetljeni.
– Za istraživačko novinarstvo u Novom Pazaru je potrebna velika hrabrost. Najteže je biti novinar u ovom gradu. Petar Petrović mi je pokazao da je Vrhovni sud potvrdio njegovo vlasništvo i želela sam da dokažem koliko je u Novom Pazaru pravna država u autu. Suočila sam se sa ozbiljnim pretnjama, ali moram reći da to nije prvi put. Novinarima se ovde često preti, ali novinari to retko i prijavljuju, jer dugi niz godina nije imalo svrhe prijavljivati pretnje – rekla je Ivana Milić.
Za policiju je sedma sila dugo bila deveta rupa na svirali, ali se u četvrtak situacija promenila hapšenjem nasilnika.
– Novinarima u Novom Pazaru često se preti, svi dobijaju pretnje. Ipak, čestitam policiji što je efikasno reagovala, jer pretnje koje je dobila Ivana Milić su strašne. Stvorena je atmosfera da u gradu ne smeš da pišeš ono što jeste i što odgovara istini – kaže dopisnica dnevnog lista „Danas“ Slađana Novosel.
U gradu se godinama stvara atmosfera o navodno lošem izveštavanju.
– Ako istražujemo što ima narkomana, mi upozoravamo na tu činjenicu, tekstom pozivamo nadležne da hapse dilere, i roditelje da paze na decu, a neki misle da takvim pisanjem mi ogovaramo rodni grad. Dakle, novinarstvo je upozoravanje, a ne ogovoranje. Sakrivanje problema je rezultat lažnog morala, sve problem treba osvetliti kako bi se rešavali – kaže novinar „Večernjih novosti“ Miroljub Nićiforović.
Napadima na novinare u Novom Pazaru, iako ih je sve više, do sada se niko ozbiljno nije pozabavio.
– Ni Vlada u Beogradu praktično ne zna kakvo je stanje u Novom Pazaru. Svako ko pokuša da razreši neki problem, neku korupcijsku ili kriminalnu aferu – biva linčovan. Slučaj napada na novinarsku ekipu TV „Jedinstvo“ samo je pokazatelj koliko se lako prema novinarima upućuju najteže pretnje i koliko je Novi Pazar duboko u problemima – izjavila je za „Blic“ direktorka NVO „Urban in“ Aida Ćorović.


Enes Halilović

Tagovi

Povezani tekstovi