Lončar: Na aerodromu nije bilo novinara

zlatibor-loncar-novosti-rs

[box align=’box-left’ id=’7205′]

„“Pa zar zaista verujete da niko od novinara, da su ekipe čekale na aerodromu, ne bi odmah objavio fotografije ili snimak?“ rekao je Lončar u intervjuu za „Politiku“.

Ministar zdravlja, kako se navodi, prvi put posle tragedije govori o detaljima događaja te kobne večeri 13. marta, kada je izgubljeno sedam života.

Lončar kaže da je njegova uloga u toj priči bila da obezbedi transport životno ugrožene bebe od helikoptera do bolnice.
„Napravio sam kombinovanu ekipu od dva saniteta – hitne pomoći i lekara iz Instituta za zaštitu majke i deteta, gde je beba trebalo da bude prevezena, i čekao sam da mi jave gde će helikopter sleteti. Kada su me obavestili da je odredište VMA, tamo sam odmah uputio ekipe“, objašnjava dr Lončar.

On napominje da su sanitetske ekipe čekale na VMA da prihvate bebu, kada je javljeno da će zbog pogoršanih meteoroloških uslova biti promenjeno mesto sletanja i da će se helikopter spustiti na Aerodrom „Nikola Tesla“.

Zato je morao, kaže, da prebaci oba saniteta na drugo odredište i da bi proverio lokaciju, pozvao je komandanta 204. vazduhoplovne brigade Predraga Bandića.
„Rekao sam mu doslovce, ako treba, doći ću i ja, gde treba. Kada sam završio razgovor, u meni se rodio crv sumnje, da li je sve dobro organizovano, jer ja sam pre svega lekar, u timu sam spasavanja Urgentnog centra. Zato sam seo u svoj automobil i sam krenuo put surčinskog aerodroma“, ističe ministar zdravlja.

„Kad sam stigao na Aerodrom „Nikola Tesla“, već su bile stigle ekipe hitne pomoći i lekara iz instituta. I nije bila nijedna novinarska ekipa. Pa zar zaista verujete da niko od novinara, da su ekipe čekale na aerodromu, ne bi odmah objavio fotografije ili snimak“, kaže on.

U objavljenim izveštajima, baš kao što se najavljuje dolazak saniteta i ministra zdravlja, bio bi najavljen i dolazak novinara, da ih je bilo, istakao je Lončar.

Na pitanje kako je uopšte saznao za životno ugroženu bebu, on kaže da su mu javili iz Novog Pazara, jer mnogi imaju njegov telefon, čak i direktor bolnice.
„Molili su za pomoć. Šta je trebalo da im kažem, da neću da pomognem. Nisam pitao za ime bebe, ni koje je nacionalnosti, razmišljao sam samo da uradim svoj posao – organizovanje prihvata bebe po sletanju helikoptera“, rekao je Lončar.

Komentarišući pitanje da se u transkriptima na jednom mestu pominje i da je ministar Lončar obavestio nekoga da se prilikom potrage za helikopterom letelica čula iznad Belog dvora, ministar Lončar to demantuje.
„Čekao sam sa ekipama na aerodromu i kad smo saznali da je izgubljen kontakt sa posadom. Verovali smo da se letelica spustila negde van aerodroma i iščekivali poziv da prihvatimo bebu. Bili smo na aerodromu sve dok nam nije javljeno za nesreću“, navodi Lončar.

Optužbe na njegov račun, kaže, nisu ga pokolebale da i dalje pokušava da pomogne u akcijama spasavanja.
„To je moj poziv, moj posao i moj život, i dok god sam živ, pokušaću da pomognem svima kojima je ta pomoć potrebna“, ističe ministar Lončar.

Tagovi

Povezani tekstovi